Retro: Lexus IS 220d

Naftové BMW 320d nastavilo hodně vysokou laťku. Zatím jí nepřekonal nikdo. Jak blízko se dostane Lexus?

  • Dynamika 8

  • Chování na silnici 8

  • Provozní náklady 8

  • Praktičnost 8

  • X-Factor 8

  • Celkové hodnocení 8

Pozn. redakce 23. 3. 2012: Pět let je dlouhá doba a některá auta se během ní radikálně změní. Lexus IS ale kupodivu moc změn neprodělal a protože teď v redakci testujeme slabší verzi IS 200D, pojďme si připomenout, jak před pěti roky působil vůbec první Lexus spalující naftu.Tenhle test je důkazem, že ani motoristický novinář se občas nevyhne razantní úpravě názoru. S Lexusem IS 220d jsem už totiž jednou jel. Sice jen velmi krátce, ale v téhle branži si člověk zvykne, že musí auto vstřebat co nejrychleji. Vždyť přinejlepším má k jeho prozkoumání týden.

V celkem krátkém časovém úseku jsem tehdy jezdil s IS 220d a potom s IS 250, jeho benzínovým sourozencem. Rozdíl byl drastický, zejména v pružnosti a snadnosti provozu a také kultivovanosti projevu. Přestože diesel Lexusu je ve srovnání s některými evropskými jednotkami sám o sobě celkem vytříbený, v přímém souboji s ultrajemným benzínovým šestiválcem šel k zemi hned při prvním kole.

Lexus IS velká fotogalerie

Lexus IS fotogalerie

Lexusy jsme si zvykli řadit mezi nejtišší a nejkultivovanější auta na trhu. Sametově ševelící šestiválce, kombinované se zvukovou izolací dovedenou až téměř k dokonalosti, zajistily uvnitř akustickou pohodu, srovnatelnou pouze s nejlepšími limuzínami na trhu.Dvě podstatné změny
Jenže IS 220d má mezi ostatními Lexusy hned dvě prvenství. Nejen, že je to první diesel značky, on je to také vůbec první čtyřválec. A jak se zdálo při prvním svezení, obojí je to bohužel okamžitě zjevné. Auto působilo hrubě a co bylo ještě horší, v provozu nepřesvědčilo ani dostatečnou pružností, kterou od turbodieselu všichni čekali.

Jenomže potom jsem o autě diskutoval s několika kolegy a narazil na výrazně rozdílné hodnocení. A ti, kteří ho měli nejpozději, na něj měli názor nejlepší. To už stačilo, abychom si IS 220d do redakce pozvali na druhé sezení. Vlastně svezení.

Potvrdili jsme si, co se nabízelo: tenhle motor si musí chvíli sedat. Zatímco prvních pár tisíc kilometrů bude nespokojeně bručet, později se „usadí“. A to dokonce natolik, že se z něj stane jeden z nejtišších dieselů ve své třídě – přesně, jak se na Lexus sluší a patří. Při ustálené jízdě rychlostí 130 km/h jsme v kabině naměřili zhruba 63 dB. Pro srovnání jsme na tom samém úseku změřili i hlučnost trojkového BMW s benzínovým dvoulitrem. Výsledek? Lexus byl o kousek tišší.

Pohodlí je prioritou
K příjemnému cestování přispívá i prvotřídní interiér. Kromě materiálů, které snesou srovnání i s těmi nejlepšími evropskými interiéry, jde například i o polohu za volantem. Lexus má na poměry japonských aut nadprůměrné možnosti nastavení sedačky a volantu, takže jsem si pohodlnou pozici našel i se svými téměř dvěma metry. Vyzkoušel jsem i delší trasu se třemi pasažéry na palubě a na nepohodlí si nestěžoval nikdo. K pohodě přispívá i audio aparatura Mark Levinson, pro kterou momentálně nemám dost silnou pochvalu. Snad jen, že v autě této třídy a nejspíš ani o třídu výš jsem nikdy neslyšel nic srovnatelného.Důležité ozubené kolečko
Testovaný model se oproti tomu minulému dieselu, se kterým jsem jezdil, lišil kromě několika tisíc najetých kilometrů navíc ještě jednou věcí. A to velmi podstatnou. Ten první byl totiž v základní výbavě, takže měl v zadním diferenciálu stálý převod o hodnotě 2,474. Pakety Luxury a Sport ovšem stálý převod zkracují na 3,266. Zatímco v základní verzi se motor zdá být malátný, zkrácený převod mu dodává sílu. Motoru se stále líbí nejvíc v blízkém okolí 2000-2200 ot./min., což je o trochu výš, než u většiny turbodieselových konkurentů.

Každému, kdo umí trochu počítat, je ovšem jasné, že to má i své nevýhody. Snížení nejvyšší dosažitelné rychlosti z 220 na 215 km/h zamrzí v reálném světě jen málokoho. Podstatnější je zvýšení průměrné spotřeby, které jde ruku v ruce s vyššími otáčkami. Jenže mám takový pocit, že nějaký ten litr navíc majitel Lexusu asi řešit nebude. A i kdyby ano, proměna chování auta za to určitě stojí.

S dieselovým motorem dostanete šestistupňový manuál (s benzínovým zase pouze automat), který díky změněným poměrům lépe vyhovuje charakteru motoru. Pětka je výborná na okresky a šestka drží motor v příjemných otáčkách při rychlosti na dálničním limitu.Na čem to všechno stojí
Dostávám se k podvozku, který mě naplňuje mírně rozporuplnými pocity. Na jedné straně je to zadokolka, což je při jízdě jasně cítit. Nedotáčivost téměř nezná a když přeženete nájezdovou rychlost, upozorní vás na to spíš zhoupnutí zádí, než kvílení předních gum. Na druhou stranu se ale trochu příliš naklání. Ne snad tak hrozně, aby vás to děsilo, ale určitě dost na to, aby se trojkové BMW nemuselo obávat sportovního soupeření. Také zpětná vazba řízení není s bavorákem srovnatelná.

Zapáleného řidiče nepotěší ani stabilizační systém. Ten zaprvé zabírá dřív, než by se mi líbilo, takže na nějakou jízdu na hraně, kdy člověk cítí neklid zadních pneumatik a užívá si plné kontroly nad autem na hraně fyzikálních zákonů, rovnou zapomeňte. Zadruhé se nedá vypnout a zatřetí při tom hrozně otravně pípá. Jako kdyby řidiče plísnil, že vůbec pomyslel na nějakou zábavnější jízdu. Lexus je zkrátka dělaný spíš na dálniční jízdy, než na horské silničky.Ekonomická stránka věci
Když už jsem začal srovnávat Lexus IS s trojkovým BMW, zůstaneme u něj i teď. Zatímco u BMW je zvykem, že základní cena vozu je pouze odrazový můstek a pokud chcete auto opravdu používat, musíte počítat s mastnými příplatky za cokoliv, u Lexusu dostanete slušnou výbavu už v základu. Který, mimochodem, stojí 884 tisíc Kč. Pokud ovšem chcete krátký stálý převod (a to byste opravdu měli), počítejte s příplatkem 165, nebo 180 tisíc (pakety Sport, resp. Luxury). Součástí těchto balíčků už je ovšem spousta příjemných maličkostí, jako velká litá kola (17 či 18 palců), adaptivní bi-xenony, automatické stěrače, vyhřívané sportovní, ři pohodlné kožené sedačky a tak dále.

Samozřejmě můžete připlácet ještě za další věci, jako je navigace, metalíza, střešní okno a podobně, ale rozhodně nemusíte vystřelit třista tisíc, abyste měli slušně vybavené auto, jako v případě většiny německých soupeřů. A právě cena, společně se vnějším vzhledem, budou při výběru hrát jednu z hlavních rolí. Platí nicméně to, co jsem napsal v testu IS250: i když si zákazník vybere jen podle vzhledu, v tomto případě dostane opravdu dobré auto. Jen musí mít šťastnou ruku při výběru finálního převodu a pak trpělivost, než se motor usadí.

Honza Koubek

Měření a technické údaje

Naměřené hodnoty
0-100 km/h (s)8,9
Motor
Konstrukceřadový čtyřválec, turbodiesel
Zdvihový objem (cm3)2231
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)177 koní v 3600 ot./min.
Točivý moment (Nm)400 Nm při 2000 - 2600 ot./min.
Nejvyšší rychlost (km/h)215
Spotřeba paliva (l/100 km)9,5/6,2/7,4 l/100 km
Rozměry a hmotnosti
Provozní hmotnost (kg)1660
Zavazadlový prostor (l)378
Ceny
Základní cena modeluod 884 000 Kč (+180 000 Kč paket Luxury)
23.3.2012 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist