Honda Civic 2.2 i-CTDi Executive

Není to tak dávno, co jsem tu psal o novém Civicu a máme ho tu znovu. Tentokrát v nejdražší verzi, v jaké si ho můžete koupit. Vyplatí se to vůbec?

  • Dynamika 8

  • Chování na silnici 8

  • Provozní náklady 8

  • Praktičnost 8

  • X-Factor 8

  • Celkové hodnocení 8

Civic pořád vypadá jako Ufo a pokud se hodně ošklivě nepletu, zajímavý a neobvyklý na pohled bude ještě pěkných pár let. Spočinout očima na jeho karoserii je osvěžující, zejména když uvážíme okolní hejna většinou nudných a téměř identických hatchbacků a uvnitř si budete připadat trochu jako v Bondovce.

Snad jediné, co chybělo v tomhle testovaném autě, byla satelitní navigace, jinak tam bylo snad všechno. Od dvouzónové klimatizace, přes xenonové světlomety HID, až po dvojité, elektricky ovládané střešní okno.

Honda Civic fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Honda Civic fotogalerie

Ten hlavní rozdíl od předešlého modelu byl ale pod kapotou, kde bručel turbodiesel o objemu 2,2 litru. Je to zatím jediný diesel z vlastní dílny, který má Honda k dispozici, ale ani to moc nevadí – je totiž velmi dobrý. Když ho automobilka představila v modelu Accord, všem klesla čelist. Motor je silný, výkon podává hladce, dobře reaguje na plyn a v Accordu byl skvěle odhlučněný. Civic má ale v přídi o poznání méně prostoru, takže s tím odhlučněním to už takový zázrak není. O motoru zkrátka uvnitř auta víte, ale žádný dunivý rachot ve stylu starých „tédéíček“ to zase není. Na dálnici už o něm nevíte vůbec.

Co diesel ztrácí na benzínovou osmnáctistovku v kultivovanosti, dohání točivým momentem. Výkon je identický, tedy 140 koní, zato točivý moment je bezmála dvojnásobný při méně než polovičních otáčkách, 340 Nm při 2000 ot./min. oproti 174 Nm při 4300 ot./min. Dieselový Civic je tudíž i přes 157 kg nárůst hmotnosti těsně nejrychlejším vozem z nabídky, na stovce je za 8,6 s (osmnáctistovka za 8,9), nejvyšší rychlost je shodná, 205 km/h. Papírová hodnota ale nic moc neznamená, v reálném provozu je nafťák nesrovnatelně pružnější a dovoluje bezpečnější předjíždění a bezproblémovější udržení cestovní rychlosti.

Šestistupňová převodovka je v každém Civicu, v dieselu má ale jinak poskládané stupně i jiný finální převod, takže s motorem spolupracuje na výtečnou. Pochopitelně nelze nezmínit ani jednu z největších výhod dieselů: spotřeba se dá při běžné jízdě pohodlně udržet pod sedmilitrovou hranicí a hodnoty emisí CO2 jsou nižší, než u benzínové osmnáctistovky.

V nejvyšší verzi výbavy Executive je Civic s motorem 2.2 i-CDTi o rovných 50 tisíc dražší, než s motorem 1.8 i-VTEC-II. Pokud byste to brali čistě ekonomicky, nevyplatí se to, protože rozdíl by se i při dnešních cenách paliva vrátil někdy po 120 tisících kilometrech. Na tohle rozhodování je třeba hledět z jiné roviny. Máte rádi vytáčený motor a vyžíváte se v řazení, nebo jste se zamilovali do mamutího přísunu točivého momentu? Je to na vás, Civic nezklame ani v jedné verzi.

Honza Koubek

Měření a technické údaje

Naměřené hodnotyHonda Civic 2.2 i-CTDi Executive
0-100 km/h (s)8,6
Motor
Konstrukceřadový čtyřválec
Zdvihový objem (cm3)2204
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)140 koní v 4000 ot./min.
Točivý moment (Nm)340 Nm při 2000 ot./min.
Nejvyšší rychlost (km/h)205
Spotřeba paliva (l/100 km)6,7/4,5/5,3 l/100 km
Rozměry a hmotnosti
Provozní hmotnost (kg)1422
Zavazadlový prostor (l)375
Ceny
Základní cena modelu639 000 Kč
12.5.2006 1:59

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist