Citroen C5 Break 2.2 HDI Exclusive

Stojí dvě turba a nejlepší jízdní komfort ve třídě za milion korun?

  • Dynamika 6

  • Chování na silnici 6

  • Provozní náklady 6

  • Praktičnost 6

  • X-Factor 6

  • Celkové hodnocení 6

Pětkový Citroen, až do představení extravagantní limuzíny C6 největší model značky, už trochu přesluhuje – vždyť poslední oživovací kůru prodělal ve druhé polovině roku 2004. Čas pro premiéru nové generace však patrně ještě nenastal, takže automobilka masíruje ochabující zájem zákazníků alespoň novým motorem.

Nový turbodiesel má zdvihový objem 2179 cm3, což je z hlediska kultury chodu pro čtyřválec prakticky maximum. Vždyť průměr pístů činí 96 mm. V poslední době tolik skloňované turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek rozváděcího kola byste tady hledali marně. K čemu také natáčet lopatky na turbíně, když můžete použít turbíny dvě?

Jedno menší dmychadlo, s nižším plnicím tlakem, funguje v nízkých otáčkách a jeho úkolem je překlenout dobu do natlakování velkého turba. Říká se tomu sekvenční přeplňování, které původně uvedlo do výroby BMW na opěvovaném modelu 535d.

Citroën C5 fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Citroen C5 fotogalerie

A opravdu to funguje. Točivý moment vrcholí už v patnácti stech otáčkách za minutu, takže v praxi skoro nikdy nečekáte na výkon – ani když necháte motor hodně podtočit třeba v pomalu jedoucí koloně. Odezva na plyn v nízkých a středních otáčkách je o třídu lepší než u koncernového 2.0 HDI a díky extrémně brzkému vrcholu křivky točivého momentu máte vždycky dost síly na předjíždění, i když se loudáte na šestku osmdesátkou.

Ještě že tak. Manipulace s řadicí pákou ve francouzských automobilech nepatří k nejradostnějším úkonům na zeměkouli a C5 není výjimkou. Snad je únavné psát to pořád dokola, ale děláme si naději, že když vydržíme dalších padesát let, Francouzi s tím konečně něco udělají. Šest převodů je nicméně dobře poskládaných – jednotlivé stupně využívají mocné síly motoru, místo aby vás vás nutily zběsile řadit každé dvě sekundy. Důležité také je, že pohonná jednotka neobtěžuje hlasitým chrochtáním, alespoň uvnitř. V konstantním tempu vládne v interiéru příjemné ticho.

Dvě strany jedné mince
Právě pro jízdu konstantním tempem je C5 jako dělaná. Těžko si představit větší protiklad k pojmu „sportovní auto“ než tento rozložitý Citroen. Jedinečné hydropneumatické pérování je v každé své generaci o kousek lepší. Nějaké pohyby od kol sice cítíte, ale projeďte se pak stejným úsekem v libovolném autě s konvenčním podvozkem a bude vám připadat, že silnici mezitím někdo rozfrézoval. Pocit komfortu ještě zesiluje dobré potlačení aerodynamického i valivého hluku – zejména s eliminací toho druhého se konstruktéři některých konkurenčních automobilek moc nepářou.

Nic v životě ale není zadarmo a výjimečný komfort cestování teprve ne. Na zvlněné silnici s horizonty se auto už ve středním tempu neohrabaně kolébá, působí nepřesně a přední nápravě záhy dochází přilnavost. Je nasnadě, že takové chování nevzbudí v řidiči mnoho důvěry, tím spíše, že kvůli naprosto odtažitému podvozku i řízení přicházejí všechny informace o pohybech karoserie pouze očima.

I když pominu filozofickou otázku, k čemu je silný motor v autě, s nímž je tolik nepříjemné jezdit jinak než velmi rozvážně, hořkost zůstává. Při prudším brzdění v dálničních rychlostech záď velmi snadno zneklidní způsobem, jaký u většiny moderních aut již nezažijete. Brzdový pedál je navíc blátivě měkký a jeho účinek není snadné přesně odhadnout.

Částečnou odpomoc přinese stisk tlačítka mezi předními sedadly, opatřeného sugestivním nápisem „sport.“ Ani pak ovšem auto nepůsobí příliš jistě a navíc přijdete o část výjimečného komfortu. Během testování jsem se přistihl, že i v náročnějších pasážích raději zvolním a nechávám sport sportem.

Zmíněné tlačítko ale není na středové konzole osamoceno. Jsou zde ještě dvě šipky, které z C5 dělají takový francouzský ekvivalent Audi Allroad. Ze standardní polohy můžete buď auto spustit ještě níž a usnadnit tak nakládání, nebo naopak využít jednu ze dvou zvýšených poloh. O této vlastnosti podvozku Hydractive se většinou moc nepíše – a přitom může usnadnit život lidem, kteří občas musejí jet někam po polní cestě nebo přes vysoký obrubník, ale nechtějí se kodrcat v nepohodlném džípu.

Sophiina volba
Nastavitelná světlá výška je jednou velkou devizou C5, tou další je prostor pro zavazadla. Víc než objem 563 litrů mě zaujalo ploché dno, zarovnané s nakládací hranou, a velké páté dveře pravidelného tvaru. Nejmenovaný kolega z jednoho časopisu nezapomene při každé vhodné (i mnoha nevhodných) příležitosti podotknout, jak snadno se v C5 Break převáží dětský kočárek.

O cestující bohužel není postaráno tak dobře jako o jejich kočárky. Ačkoliv interiér působí obrovsky, za předními sedadly zůstává jen průměrné místo pro kolena. Co je ale horší, je pozice za volantem. Můžete si vybrat, jestli chcete mít nepohodlně pokrčená kolena, nebo nedosažitelný volant. Tak příšerný posaz je oprávněným terčem kritiky i v malém Peugeotu 207 a v sedanu/kombi střední třídy nemá jednoduše co dělat.

S tím souvisí také otázka pohodlí na dlouhých cestách. Gaučově měkká sedadla se zdají být velmi komfortní při krátké projížďce, ale na delší cestě, zvlášť pokud obsahuje hodně zatáček, se chybějící opora páteře projeví ztuhlým krkem.

I když, k něčemu je nehybná krční páteř dobrá. Aspoň se pak nemůžete moc rozhlížet po interiéru, jehož estetické ztvárnění věru mnoho důvodů k radosti nedává. Tvrdé, lacině působící materiály a zastaralé tvary jsou korunovány „gotickou klenbou“ v přechodu z palubní desky do středové konzoly. Páčky i tlačítka působí titěrně a jejich chod je nepřesný. Pochyby o kvalitě dílenského zpracování se ukazují jako oprávněné, jakmile si prohlédnete spáry na karoserii nebo přejedete sérii ostřejších nerovností – pohyb dveří vůči skeletu odhalí zarážející nedostatky ve strukturální pevnosti.

(Skoro) všechno v základu
Zatím se to pro Citroen moc dobře nevyvíjí. Všechny body, které získal za kultivovanost motoru a podvozku, teď poztrácel za vytříbenost prostoru pro cestující. Ještě jsme ale nemluvili o základní výbavě. Z dlouhého seznamu stojí za zmínku kolenní airbag řidiče, monitorování tlaku v pneumatikách, natáčecí bi-xenonové světlomety, parkovací senzory vpředu i vzadu nebo přehrávač CD a MP3. Tohle všechno dostanete ve výbavě Exclusive – a motorizace 2.2 HDI se v jiném provedení ani neprodává.

A to je trochu problém. Lépe řečeno, víc než jen trochu. Cena 1 006 000 Kč za kombík od Citroenu působí jako smutný pokus o vtip. Vždyť i v ČR velmi dobře zavedený Volkswagen Passat se stosedmdesátikoňovým motorem 2.0 TDI a v nejvyšší úrovni výbavy Highline vyjde o jedinou tisícikorunu dráž. Možná nemá hydraulický podvozek a natáčecí bi-xenony, ale nedejte se zmást: celkově jde o daleko lepší auto. A bohužel pro Citroen je takových ve střední třídě víc.

Jirka Červenka

Měření a technické údaje

Naměřené hodnotyCitroen C5 Break 2.2 HDI Exclusive
0-100 km/h (s)8,7
Motor
Konstrukceřadový čtyřválcový turbodiesel common-rail
Zdvihový objem (cm3)2179
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)170 koní v 4000 ot./min.
Točivý moment (Nm)370 Nm v 1500 ot./min.
Nejvyšší rychlost (km/h)217
Spotřeba paliva (l/100 km)8,2/5,1/6,2 l/100 km
Rozměry a hmotnosti
Provozní hmotnost (kg)1610
Zavazadlový prostor (l)563/1658
Ceny
Základní cena modelu1 006 000 Kč
6.4.2007 2:11

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist