Odpovědnost je za všechny peníze

Způsobit někomu neúmyslně újmu na zdraví či na majetku může úplně každý a kompenzace takových škod může být finančně nákladná. Přitom pojištění odpovědnosti, které takové škody kryje, přijde jen na pár stovek ročně.

Pan Novák má nervy jak kotevní lana. Není se co divit. Je hlavou velké rodiny a jeho tři děti jsou čilé, až běda. Žádná dovolená, ba ani většina rodinných víkendů, se neobejde bez nějaké mimořádné události.

Na prvním jarním výletě narazila Anička Nováková na kole do zbrusu nového Superbu zaparkovaného u chodníku. Pana Nováka to přišlo na pět tisíc korun. Loni na dovolené v Řecku zase Pepíček Nováků rozbil v hotelu balkonové dveře a tatínek zaplatil 400 euro. Mnohem dražší byla vánoční návštěva Novákových u známých, kde rozverné děti srazily cennou starožitnou čínskou vázu. Zkrátka kam Novákovy děti šlápnou, tam tatínek musí otevřít peněženku.
Ale může být hůř, to když neúmyslně, z neopatrnosti nebo zbrklosti někdo způsobí jinému újmu na zdraví. V takových případech může jít o kompenzaci v řádu stovek tisíc nebo dokonce i milionů korun.

Když se například vaší ratolesti podaří srazit na sjezdovce jiného lyžaře, může to přijít na 100 tisíc korun za zásah první pomoci a transport zraněného helikoptérou – pokud se to stane v českém lyžařském středisku. Když k podobné nehodě dojde v zahraničí, například v Itálii nebo Francii, může to stát i několikanásobně víc.

„Patříte-li k lidem, kteří nehody, neštěstí, karamboly, havárie, srážky a jiné podobné rány osudu přitahují, pak je nejlépe uzavřít pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetím osobám. Většinou se tento produkt nenabízí samostatně, ale jako připojištění k pojištění domácnosti nebo k cestovnímu pojištění. Je-li součástí pojištění domácnosti, pak se vztahuje na všechny osoby, které tuto domácnost sdílejí, a někdy jsou pojištěna i drobná domácí zvířata,“ říká Pavel Hašek z DIRECT Pojišťovny.

Pokud pojištění odpovědnosti sjednáváte k cestovnímu pojištění, pak chrání všechny, na které se vztahuje cestovní pojistka, a platí pro případy, že někomu způsobíte škodu nebo újmu na zdraví v průběhu zahraniční cesty nebo dovolené.

A na co všechno se pojištění odpovědnosti vztahuje? Kryje všechny škody neúmyslně způsobené při běžných každodenních činnostech, jako jsou například domácí práce, zajišťování provozu bytu, rodinného domu nebo třeba i úpravu zahrady. To byste se divili, co někdy dokáže způsobit kamínek, který odletí od zahradní sekačky!

Vztahuje se na škody na majetku a zdraví, které můžete jiným způsobit, když provozujete rekreační sport, relaxujete nebo se prostě bavíte. Pojištěni jste, když jezdíte na kole nebo na koni, hrajete fotbal nebo golf. Pojišťovny však zaplatí i škodu způsobenou pyrotechnikou při domácím ohňostroji nebo kameru, kterou jste nechtěně známému vyrazili z ruky, když chtěl nafilmovat váš plavný skok do bazénu.

Pojištění zvířecích členů domácnosti jsme již zmínili. Takže pojistit se dají škody způsobené psy, kočkami, morčaty nebo jinými drobnými domácími živočichy. Ale pokud chováte koně, krávy, ovce nebo jiná zvířata označovaná za chovná nebo zemědělská, ta se v rámci pojištění domácnosti připojistit nedají.

Pojištění odpovědnosti je vhodné i pro ty, na které se vztahuje okřídlená věta z Menzlova filmu Slavnosti sněženek: „Máte štěstí, že jedu kolem“. Kdyby měl Jaromír Hanzlík v roli pana Metka pojištění odpovědnosti, pak by škodu z amatérsky naraženého sudu piva za něj zaplatila pojišťovna. Otázka je, zda by se pojištění odpovědnosti vztahovalo na škody, které způsobil při stejné akci pan Karel svou žravostí.

Partnerem rubriky je pojišťovna Direct.

24.5.2010 9:51

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist