Video: Jak vznikají zácpy

Tohle téma je po události na D1 z minulého čtvrtka velmi aktuální...

Už nějakou dobu se má za to, že zdánlivě bezdůvodné dopravní zácpy vznikají jednoduše proto, že ne všichni řidiči v koloně dokáží jet stejnou rychlostí. Existují zajímavé počítačové modely, nicméně až dosud se nikdo nepokusil ověřit matematický model se skutečnými auty.

Japonští vědci nechali jezdit 22 automobilů po kruhové dráze. Řidiči dostali pokyn, aby udržovali rychlost 30 km/h. Sledujte, co se začne dít: nějakou dobu jezdí všechna auta stejně, ale mezery mezi nimi se postupně začínají měnit, až auta na konci „kolony“ nakonec musí zastavit. První auto pokračuje v jízdě, aby se za okamžik stalo posledním ve stojící řadě.

Příčinou je brzdění – začne-li jeden řidič v koloně brzdit, řidič za ním vždy zabrzdí o něco víc. Je to logické: kdyby brzdil méně, narazil by do předního vozu, a za volantem je prakticky nemožné zpomalit přesně tak, jako to udělalo auto před vámi. Následující řidič tedy zpomalí zase o něco víc, stejně jako ten další… a o pár desítek metrů dál kolona náhle stojí.

Ano, tušíte správně. Příčinou kolon na dálnici jsou řidiči, kteří v hustém provozu netrpělivě akcelerují a a pak prudce brzdí ve snaze „tlačit“ auta před sebou Takové chování jednoho člověka může o tři sta metrů zpátky úplně zastavit provoz. (Jen na okraj: Ze zahraničních studií vyplývá, že největší propustnosti lze dosáhnout, pokud všichni jedou konstantním tempem v rozmezí 70 až 80 km/h.)

autoweb.cz

25.3.2008 7:00
Více o tématu: autoautomobilRouravideo

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist