Opel Meriva (od 2003)

Minivan Opel Meriva patří podle německého žebříčku TÜV mezi deset nejspolehlivějších vozů. I z tohoto důvodu, je o něj na trhu ojetin velký zájem.

Opel Meriva měl výstavní premiéru na jarním ženevském autosalonu v roce 2003. Do prodeje přišel v květnu téhož roku. Následující rok byl z nabídky vyřazen základní motor, již zastaralý osmiventilový agregát 1.6 disponující výkonem 64 kW. Nahradila jej pohonná jednotka 1.4 16V/66 kW.

V roce 2006 prošel model faceliftem a do prodeje se dostala sportovně laděná verze OPC. Tu pohání přeplňovaný motor 1.6 T/132 kW. Zároveň se pod kapotu vozu nastěhoval nový turbodiesel 1.3 CDTi/55 kW. Slabší z doposud nabízených vznětových motorů 1.7 CDTi/55 kW o pár týdnů později zmizel z nabídky.

Opel Meriva velká fotogalerie

Opel Meriva fotogalerie

O rok později se do vozu dostal ještě turbodiesel 1.7 CDTi/92 kW. Nejprve nebyl k dispozici pro český trh, později se však objevil i zde.

Za volantem
Po nahlédnutí do interiéru by nikoho nenapadlo, že Meriva vychází z malého automobilu Corsa. Důvodem je prodloužený rozvor a vyšší stavba karoserie. Díky tomu je interiér velmi vzdušný.

Prostornosti prospívají i zadní posuvná sedadla – pohodlí si tu tedy najdou i cestující vyšších postav. Zavazadelník nabídne základní objem 350 litrů. Zaujme ale především falešným dnem, pod nímž se ukrývají přihrádky na povinnou výbavu a další drobnosti.

Z pohonných jednotek můžeme doporučit agregát 1.6 16V o výkonu 74, později 77 kW. Klidnější řidiči si ale vystačí se šestnáctiventilovou čtrnáctistovkou. Z turbodieselů pak vsaďte na 1.7 CDTi/74 kW, slabší vznětová třináctistovka není tak čilá, což platí i pro motor 1.7 CDTi/55 kW. Silnější sedmnáctistovka o výkonu 92 kW se téměř nevyskytuje.

Z benzinových pohonných jednotek nedoporučujeme osmiventil o objemu 1,6 litru a výkonu 64 kW, který se vyznačuje zvýšenou spotřebou oleje. Osmnáctistovka dokáže s vozem zahýbat, ale nechá si za to také odpovídajícím způsobem zaplatit.

Pokud jde o samotnou jízdu, můžete se těšit na příjemné ovládání automobilu, předvídatelné chování a vzhledem k vyšší stavbě karoserie i dobré jízdní vlastnosti.

Časté závady
Seznam častých závad Opelu Meriva je krátký. Nakonec jde o vůz patřící podle žebříčku TÜV do TOP 10 nejspolehlivějších automobilů ve stáří do tří let. V dalších věkových kategoriích zatím nefiguruje.

Postupem času u něj vznikají vůle v řazení, setkat se můžete s netěsnící vodní pumpou a nedopisujícím palubním displejem. Nepříjemné je časté praskání žárovek ve světlometech.

Motorizace
Benzinové motory: 1.4 16V/66 kW, 1.6/64 kW, 1.6 16V/74 a 77 kW, 1.6 T/132 kW, 1.8/92 kW
Dieselové motory: 1.3 CDTi/55 kW, 1.7 CDTi/55, 74 a 92 kW

KLADY
variabilita prostorného interiéru
spolehlivost
kvalitní materiály v interiéru
dobré jízdní vlastnosti

ZÁPORY
chudá základní výbava
menší výběr na trhu ojetin
zastaralý motor 1.6 8V

Milan Jirouš

12.9.2008 6:55| autor: Milan Jirouš

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist