Zájem o relé na automatické svícení roste

Mnozí řidiči nechtějí riskovat jeden trestný bod a dávají přednost automatickému svícení.

Od 1. července by se měli řidiči připravit na to, že musí mít po celý rok zapnutá světla. Pokud se chtějí zapomnětliví motoristé vyhnout pokutě a jednomu trestnému bodu, mohou si nechat do vozu zabudovat relé, které světla automaticky spustí. Měli by si však pospíšit, protože větší zájem o ně hlásí v autoservisech po celé republice. Některé servisy si dokonce stěžují, že mají zařízení na automatické zapnutí světel nedostatek, a proto nemohou dostatečně zákazníky uspokojit. Majitelům modernějších vozidel bude stačit nechat v servisu přeprogramovat například palubní počítač.

Velké autoservisy namontují několik relé denně, větší zájem registrují také v menších autodílnách. V autosalonu Klokočka zabudují denně přibližně pět relé na automatické svícení. „Relé se dají objednat, problém ale je, že ho výrobci nedodají okamžitě. Trvá to tři dny,“ řekl ČTK vedoucí technických služeb Tomáš Jelínek. Do pražského autoservisu Barchoš týdně volají tři zájemci o montáž. V autoservisu KK se sice na montování automatického zapínaní světel nespecializují, přesto částečné zvýšení zájmu zaznamenali. V A-Z autoservisu přijali v poslední době deset objednávek. „V tuto chvíli však relé nemůžeme sehnat, nejsou. Když je máme, tak je namontujeme za dvě hodiny, “ řekl ČTK zástupce servisu. V autoservisu Imlauf v Jičíně přijmou denně čtyři objednávky. „Relé zatím na trhu vůbec nejsou. Nejen Škoda, ale i další výrobci nestíhají dodávat. Zatím ani nevím, kdy je dostanu. Jsme v pořadí. U nás montujeme relé na různé druhy aut,“ řekl ČTK zástupce firmy.

U některých aut lze automatické svícení naprogramovat v menu palubního počítače, nejčastěji však na silnicích jezdí auta, kde se světla musí rozsvěcovat ručně. Podle Hospodářských novin se u škodovek naprogramování týká pouze nové generace octavií. U ostatních modelů je pro automatické spouštění světel potřeba relé, jehož montáž provádějí všechny autorizované servisy značky. Ceny se pohybují od 620 (felicia) po 911 korun (superb). Celková cena však po započtení nákladů na práci může přesáhnout tisíc korun. Podobné výdaje musejí očekávat také majitelé dalších značek.

autoweb.cz, ČTK

28.6.2006 11:16

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist