Toyota je největší automobilkou světa

Japonská automobilka Toyota Motors v prvním čtvrtletí prodala 2,35 milionu vozů, a stala se tak největším výrobcem automobilů na světě.

Předběhla tím svého amerického rivala General Motors, kterému prvenství patřilo řadu let. Koncern General Motors ve stejném období prodal 2,26 milionu vozů. Toyota v posledních letech náskok svého amerického rivala systematicky snižovala a už od loňska se mezi analytiky tipovalo, kdy se dostane na první příčku.

General Motors má navíc problémy s tím, aby zastavil pokles tržního podílu na domácím trhu, kde se stále více prosazují asijští výrobci. General Motors má snahu se prosadit na zahraničních trzích, což se jí například v Číně daří. Globálně ale konkurenci nestačí. Firma také snížila počet zaměstnanců, aby si vylepšila finanční situaci, zatímco Toyota je schopna relativně rychle zvyšovat tržní podíl i zisky.

Toyota podle odborníků těží hlavně z rostoucí poptávky po úsporných vozech, což je patrné především v době, kdy se zvyšuje cena ropy a s ní i cena pohonných hmot. Mimo jiného má před GM velký náskok i v nabídce hybridních modelů, které z tohoto trendu profitují.

autoweb.cz, ČTK

24.4.2007 1:27

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist