Škoda dnes nevyrobí jediné auto

Stávkovat budou všechny tři směny, automobiku to bude stát 55 milionů.

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto vstoupili dnes v 06:00 na začátku ranní směny do stávky. Stroje se měly znovu rozběhnout o půl deváté. Stejně dlouhá stávka se pak bude opakovat i v dalších dvou směnách. V praxi to znamená, že se ve Škodovce dnes nevyrobí ani jeden vůz. Automobilka obvykle vyrobí denně 2500 vozů, jednodenní stávka jí způsobí škodu asi 55 milionů korun.

Není ale jisté, zda stávka bude jen dnes, odboráři ji naplánovali jako časově neomezenou. Odbory ve Škodovce stávkují kvůli neúspěšnému jednání o nové kolektivní smlouvě. Poslední nabídka firmy by znamenala růst platů o 7,5 procenta letos a o tři procenta v příštím roce. Automobilka už nabízela růst platů o 13 procent letos, v pátek ale svou nabídku stáhla v reakci na její odmítnutí odboráři.

Podporu škodováckým odborům dnes prostřednictvím otevřeného dopisu vyjádřila Rada Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podporuje „odhodlání hájit spravedlivé mzdové požadavky“ a kritizuje vyjádření prezidenta Václava Klause k vyjednávání ve Škodovce. Už v pátek Kaluse kritizoval předseda ČMKOS Milan Štěch a dnes senátor za Mladoboleslavsko a Turnovsko Jaromír Jermář. Klaus při čtvrteční návštěvě závodu Škodovky v Kvasinách apeloval na vedení firmy, aby mzdy příliš nezvýšilo, protože by to mohlo být signálním efektem pro celou českou ekonomiku.

Ve Škodovce pracuje asi 27 000 lidí, průměrná dělnická mzda je zhruba 22 000 korun.

autoweb.cz, ČTK

17.4.2007 8:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist