Rakousko ruší povinné svícení, je neúčelné

Rakušané zjistili, že denní svícení nezvyšuje bezpečnost provozu; ke stejnému závěru dospělo i Dánsko.

Rakousko ruší celodenní povinné svícení automobilů po celý rok. Vídeňská vláda na svém zasedání schválila návrh novely zákona o silničním provozu. Lze předpokládat, že parlament navržené změny bez problémů schválí, takže od 1. ledna 2008 v Rakousku nebudou muset řidiči ve dne za jízdy povinně svítit, zůstane to na jejich uvážení.

„Studie profesora Pflegera z institutu Epigus došla k závěru, že povinné svícení nepřináší žádný nárůst bezpečnosti, spíše naopak. Jednostopí účastníci provozu a zejména chodci jsou (při svícení aut) hůře bráni na vědomí,“ cituje agentura APA ze zdůvodnění. Podle některých názorů také celodenní svícení zvyšuje nároky na provoz alternátoru v autech a tím zvyšuje jak spotřebu, tak emise skleníkových plynů.

Významným argumentem proti svícení se také staly výrazně zhoršené statistiky úmrtnosti na rakouských silnicích za poslední období.

Rakouské autokluby ARBÖ, ÖAMTC a VCÖ v první reakci rozhodnutí uvítaly. Uspokojuje je také to, že není prosazován opak, tedy povinné ježdění bez světel ve dne, protože řada řidičů si v uplynulém období dala zamontovat do svých vozů takzvaná světla pro denní svícení. Ta se automaticky rozsvěcují po nastartování, ale nespotřebovávají tolik proudu jako potkávací reflektory.

Podle VCÖ je potěšitelné, že „zdravý rozum zvítězil“ a povinné svícení ve dne bylo zrušeno. Klub poukázal na to, že letos zahynulo při dopravních nehodách zatím 577 lidí, proto cíl nepřekročit za rok 2007 počet 621 mrtvých v dopravě se zřejmě nepodaří splnit, nehledě na celodenní svícení, které mělo mít výrazný bezpečnostní aspekt.

V Česku platí povinnost celodenního svícení bez ohledu na roční dobu od loňského 1. července. Hlasy pro jeho zrušení se sice v médiích objevily, ale nic podobného se zatím nepřipravuje. Odborné studie v zahraničí přinesly protichůdné výsledky. Například Dánsko tvrdí, že se za dobu platnosti povinného svícení ve dne dokonce zvýšil počet nehod s účastí chodců, podle EU zase zachrání denní svícení v celé unii za rok až 2000 životů.

autoweb.cz, ČTK

2.11.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist