Německo: zimní pneu jsou povinné, ale jen někdy

Naši západní sousedé mají nový zákon. Jak je pro ně typické, vypadá poměrně rozumně.

Řidičům, kteří vyjedou v Německu na zmrzlou silnici, nově hrozí pokuta ve výši dvaceti eur (cca 570 Kč). Protože ale německé dopravní normy šikanují tamní řidiče o něco méně než nás ty naše, je v zákoně douška, že zimní pneumatiky musí mít lidé na svých autech jen v opodstatněných situacích. Pokuta by tedy v praxi neměla hrozit těm, kdo třeba v zimě jezdí málo a vyrazí jen na krátkou vyjížďku za slunného a suchého dne.

Jestli naopak svým neovladatelným autem zablokujete silnici, vyměří vám německý správní orgán postih ve výši 65 eur (1820 Kč).

Německá varianta do jisté míry řeší obvyklou výhradu českých odpůrců povinného zimního obutí. Řidiči, kteří vyjíždějí jen zřídka, nejsou nuceni pořizovat relativně nákladné sezónní obutí.

Ve Skandinávii je používání zimních pneumatik povinné už léta a jistě to má svoje opodstatnění. V našich podmínkách je ale nutnost nařizovat jejich používání zákonem poměrně snadno zpochybnitelná. Pokud se Česká Republika touto cestou přece jen vydá, měli bychom se aspoň inspirovat relativně spravedlivým německým modelem. V případě kontroverzního silničního zákona se to bohužel nepovedlo.

autoweb.cz

21.11.2006 11:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist