Naftové motory letos v Evropě poprvé pokoří benzínové

Podle studie JD Power vzroste podíl dieselů do roku 2010 až na 60 procent.

Poprvé v historii bude letos více než polovina prodaných automobilů v Evropě mít dieselový pohon. Ještě před sedmi lety byl podíl vozů s motorem na naftu v západní Evropě o 50 procent nižší, uvedli zástupci společnosti Shell s odkazem na studii J.D. Power Automotive Forecasting. Do roku 2010 by se měl podíl dieselových vozů zvýšit na 60 procent. To by mohlo podle ředitele provozu čerpacích stanic Shell pro ČR a Slovensko Vladimíra Vacka znamenat problém pro výrobce pohonných hmot, kteří soustředili své kapacity především na výrobu benzinu. Jejich přebudování na produkci nafty podle něj bude investičně velmi nákladné.

V tuzemsku je situace odlišná kvůli pomalejší obnově vozového parku. Podle údajů Svazu dovozců automobilů v kategorii osobních vozů stále převládají auta na benzin s podílem téměř 60 procent. Například automobilka Škoda v současnosti prodává 70 procent vozů Superb s dieselovými motory a u fabií se čeká vyrovnání podílu dieselů a benzinových motorů v příštím roce. Automobilka Audi loni v ČR prodala 70 procent aut na naftu. Pro diesely podle Vacka hovoří nižší spotřeba pohonných hmot při ceně téměř srovnatelné s benzinem, menší opotřebení motoru i neustále se vyvíjející technologie. Naftě přitom dávají přednost mladší řidiči. Celkem 62 procent řidičů dieselů je mladších 45 let. Zhruba 46 procent evropských řidičů vozů na naftu pak ročně ujede více než průměr, tedy přes 20.000 km.

autoweb.cz, ČTK

15.8.2006 6:10

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist