RETRO: Jaké je nejoblíbenější auto amerických gayů?

Internetový portál gaywheels.com s podtitulem „gay-friendly automotive resource“ provedl výzkum, jehož výsledkem je žebříček deseti nejoblíbenějších aut mezi americkými homosexuály.

Pozn. redakce 15. 8. 2011: Pět let je dlouhá doba. Zajímá vás, co se ve světě aut za tu dobu událo? Sledujte každý týden naši novou rubriku Retro na stránkách Autoweb.cz a uvidíte, jak moc se automobilový svět změnil (nebo i nezměnil).

Původní text z 15. 8. 2006:
Šli na to jednoduše: vyjeli si statistiku vyhledávání na jejich stránkách. Vyšlo najevo, že nejvíce se homosexuálové zajímali o Saturny Sky, což je americká obdoba v Evropě zatím neuvedeného Opelu GT. Oproti Audi TT, které v těchto průzkumech s přehledem vítězilo v minulých letech, je to poněkud neobvyklá volba – jeden by spíš řekl, že ostře řezaný kabriolet s profilem klasického sporťáku bude lákat spíš „macho“ typy.

Očekávatelnější už je vůz na druhém místě, Toyota Yaris. Nakonec, celý žebříček je tady:

1 Saturn Sky
2 Toyota Yaris
3 Dodge Caliber
4 Volkswagen Jetta
5 Toyota Camry
6 Audi A3
7 Toyota Prius
8 Saab 9-3 (sedan a kabriolet)
9 Pontiac G6 (sedan, kupé i kabrio)
10 Mazda MX-5Jestli tenhle žebříček něco dokazuje, bude to nejspíš fakt, že sexuální orientace nemá na výběr auta příliš zásadní vliv. Můžeme se pokusit argumentovat názorem, že gayové upřednostňují oblejší tvary, nebo že se díky své citlivější povaze více zajímají o zmírnění negativních dopadů provozu auta (narážím na Prius), ale ve skutečnosti si stejná auta kupují i heterosexuálové a hlavně, rozptyl typů automobilů je stejně široký, jako v kterékoli jiné větší skupině lidí.

Jak říká autor článku, homosexuálové se liší skutečně pouze svou sexuální orientací, jinak jsou mezi nimi všechny etnické i příjmové skupiny ze všech okresů v USA. „Statisticky sice máme vyšší příjmy a rádi utrácíme za luxusní zboží, ale je mezi námi i spousta těch, kteří se naprosto spokojí s cenově dostupnějšími výrobky,“ dodává.

Daleko zajímavější by možná byl průzkum, o jaká auta jeví zájem dnes tolik diskutovaná skupina metrosexuálů (bez rozdílu sexuální orientace). I když, od osob zaměřených především a mnohdy jednostranně na styl a módní trendy bychom se zřejmě velkého překvapení nedočkali.

Honza Koubek

17.8.2011 10:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist