Evropský parlament odsouhlasil zavedení ekologické daně

Za auta by se platilo podle vypouštěných emisí, ale některé země jsou rozhodnuty záměr blokovat.

Evropský parlament dnes odsouhlasil zavedení takzvané ekologické daně pro auta. Evropané by tak v budoucnosti mohli platit daň, jejíž výše by závisela na tom, kolik jejich automobil vypouští škodlivých emisí. K takové představě je však ještě pořád daleko, protože hlas sněmovny je pouze poradní a s novou daní musí souhlasit i všechny členské státy Evropské unie. Evropští politici věří, že zavedení nové daně by mělo nahradit registrační poplatky, které za své „plechové miláčky“ musí platit obyvatelé některých zemí EU. V Česku se platí silniční daň pouze za vozidla určená k podnikání, ale neexistují žádné zvláštní daně za uvedení do provozu, jako je tomu v řadě dalších států.

Registrační poplatky přitom v některých státech společenství dokonce přesahují pořizovací cenu automobilu. Jen v Dánsku poplatek za registraci činí asi 180 procent ceny automobilu. Jinde jsou zase poplatky nulové. U silniční daně se sazby pohybují od 30 (900 korun) po 463 eur (asi 13.000 korun). V Česku podnikatelé za vůz s motorem do objemu 2000 ccm platí zhruba 105 eur (3000 Kč). Osud ekologické daně závisí na jednotlivých členských státech.

Odpůrcem návrhu jsou především Velká Británie a Dánsko, které jsou zatím odhodlány zavedení poplatku zablokovat. Jejich činitelé dávají přednost tomu, aby si tento problém vyřešil každý stát sám. V pozadí je i spor mezi státy vyrábějícími automobily, které mají zájem na co nejnižším zdanění v celé unii, a naopak zeměmi bez automobilek, jako je Dánsko či Portugalsko, které naopak vozy zatěžují vysokými poplatky. Důsledkem však je, že třeba v Dánsku množství aut jezdí s poznávacími značkami jiných států.

autoweb.cz, ČTK

5.9.2006 2:16

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist