Velký srovnávací test: nová Škoda Fabia proti šesti rivalům

Honda Jazz, Hyundai Getz, Peugeot 207, Opel Corsa, Renault Clio a Toyota Yaris si brousí zuby na druhou generaci nejprodávanějšího auta v ČR.

Jedno si musíme říci už na začátku: ať tento ( a všechny podobné) srovnávací test dopadne jakkoliv, na chování českých zákazníků to nebude mít větší vliv. Škoda Fabia první generace je druhým nejrozšířenějším autem v ČR, je jich zde zaregistrováno 277 308. A z celkových prodejů v segmentu B (nižší třída) ukořistí Fabia víc než všichni rivalové dohromady!

Nemá smysl snažit se o dramatičnost zápletky tvrzením, že nová Fabia to bude mít daleko těžší. Nebude. Češi svoje škodovky milují a budou je kupovat, ať jsou jakékoli. Na trzích západní Evropy je však situace jiná. Škodovky si tam vybudovaly pověst teprve v posledních letech a podprůměrný produkt by mohl dobrou reputaci firmy vyvrátit ze zatím mělkých kořenů.

O to překvapivější je, že nový model nepřichází se zásadními technickými inovacemi. Pod novou, vyšší – a podle většiny ošklivější – karoserií se skrývá známý podvozek a jen mírně přepracované motory. Celý B-segment však prošel v uplynulých třech letech generační obměnou a malá auta roku 2007 jsou kultivovanější, talentovanější, bezpečnější a pohodlnější než kdykoliv předtím. Bude na ně miláček českých rodin stačit?

Škoda Fabia II fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Škoda fabia II 2 fotogalerie

Snažili jsme se, aby náš test věrně odrážel situaci na trhu. Nečekejte výkonné motory z vrcholu nabídky nebo výbavy, které posouvají cenu auta málem na dvojnásobek. Dnes nás zajímá základní Fabia 1.2 HTP v prostřední úrovni Ambiente, která podle nás představuje rozumný kompromis ceny a užitečné výbavy.

Šestice vyzyvatelů pak pokrývá celou šíři segmentu, od městské Toyoty Yaris 1.0 Terra Cool přes levný Hyundai Getz 1.1 Dynamic, dospělý Renault Clio 1.2 Le Ice+, kultivovaný Opel Corsa 1.2 Enjoy a šarmantní Peugeot 207 1.4 Trendy až po prakticky zaměřenou Hondu Jazz 1.2 Cool. Byl to tvrdý souboj – a skončil úplně jinak, než jsme předpokládali.

>> Následující strana

2.5.2007 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist