EXKLUZIVNĚ: Závod Czechwrecks 2007 dorazil do Prahy!

Nevšimli jste si v pondělí v Praze něčeho divného? Třeba pirátů, rodiny Simpsonových nebo vikingů? Vítejte ve světě Czechwrecks.

Bylo by to obyčejné deštivé odpoledne na Václavském náměstí v Praze – nebýt nebylo několika vozů se startovními čísly, zaparkovaných u chodníku. Už jsem si říkal, že zběsilá jízda na skůtru v dešti, kterou jsem v zájmu získání některých exkluzivních fotografií podnikl, byla zbytečná. Ale omyl, přátelé. Brzy se začaly dít věci…

Stojím před fialovým Mecedesem s prorezlým blatníkem. A hned vedle něj stojí Reliant Robin, populární tříkolka pro důchodce britské výroby. A pak se objevuje modrý Volkswagen Fox, ze kterého vyskakují čtyři dámy v kostýmcích superhrdinek… Ne, nejde o uprchlé šílence, rally Czechwrecks totiž dorazila do svého cíle – Prahy.

Těm z vás, kteří o této akci nikdy neslyšeli, připomenu, že se jedná o podobný „závod,“ jakým je například populární Gumball 3000. Ale narozdíl od milionářské rally musí mít vozy jeho účastníků cenu do 100 liber – tedy zhruba čtyři tisíce korun. Trať měří asi 4000 km (aby se to nepletlo) a během čtyř dní zavede závodníky z Calais ve Francii přes Švýcarsko, Itálii a Rakousko až do Čech. Spousta závodníků má na svých vozech nálepky různých dobročinných organizací, nekopou tedy jen za sebe.

I podle názvu vše naznačuje tomu, že se jedná o rally vraků. Jenže podle toho ,co jsem viděl, se dají ve Velké Británii pořídit krásná auta i s tak napjatým rozpočtem Na cestu se prý vydaly i dva vozy značky Jaguar, z nichž jsem jeden viděl právě na Václavském náměstí – červený XJ6. Vozový park byl skutečně pestrý, nejhojněji byly zřejmě zastoupeny vozy BMW a Mercedes, dále pak Volkswagen, Škoda, Volvo, Honda…

Zastavil jsem se na kus řeči s posádkou vozu Škoda 120 GLS – týmem Uncle’s Dream. Mezi závodníky prý vládne neuvěřitelná kolegialita, pomáhají si při technických problémech a nezkazí žádnou legraci. Cesta prý byla dobrá, pršet začalo až u Českých Budějovic a vše se obešlo bez vážnějších komplikací. Problémem však byli čeští celníci, kteří odmítali pustit některá auta na území naší republiky. Upřímně řečeno, kdyby nebyly závodní vozy označeny startovními čísly, někdy bych ani nepoznal, že jde o „vraky“ za 4000 korun. Závodníci navíc nejsou hloupí, vydat se na takto dlouhou cestu v opravdu nebezpečeném vraku by bylo šílenstvím. Rozhodně je skvělé, že si i dospělí lidé umí hrát a věnují vlastní čas a prostředky takovémuto druhu zábavy.

Na závěr si všichni dorazivší účastníci dali několik vítězných koleček po Václavském náměstí a turisté i domorodci se opravdu nestačili divit. Defilovalo zde BMW s piráty v kostýmech za volantem a stěžněm s plachtou, Volvo s ptačím peřím, batmobil, červený Robin s logy Ferrari nebo zebří limuzína Mercedes-Benz. Na posádkách bylo vidět, že za sebou mají dlouhou cestu, ale úsměvy nešetřily. Doufejme, že se příští ročník také vyvede.

Richard Herbich, autoweb.cz

5.9.2007 7:05

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist