Mazda6 2.0 MZR-CD

Další vzácný soutěžící do úzké kategorie rodinných sedanů s vytříbenými jízdními vlastnostmi. Má ale na to, aby se utkal s největšími esy?

  • Dynamika 8

  • Chování na silnici 8

  • Provozní náklady 8

  • Praktičnost 8

  • X-Factor 8

  • Celkové hodnocení 8

Na úvod

Tvrdit o nějakém autě, že je lepší, než Ford Mondeo, je poměrně odvážné. Netvrdím, že je Mondeo úplně dokonalé, ale rozhodně patří k těm v současnosti nejlepším rodinným sedanům, jaké můžete koupit – a nemyslíme si to jen u nás v redakci, stačí nahlédnout k některé naší konkurenci. Mondeo se prostě povedlo.

Přestože se čekalo, že nová generace šestky si díky koncernovým vazbám od Mondea vezme jeho povedené geny, například podvozek, Mazda všem vypálila rybník. Podvozek Mondea je prý dobrý, ale pro jejich stěžejní model není dobrý dost.

Nová šestka přijíždí na trh hnána dosud silnou přílivovou vlnou sebevědomí, kterou vzedmula její předchůdkyně. I když na ulicích zrovna moc šestek nepotkáte, ve skutečnosti je to auto, které sklidilo v odborných kruzích obrovské a zasloužené uznání. Bohužel na některých trzích (včetně toho našeho) zapadlo i přes své zjevné přednosti do role „méně obvyklé volby“.Technika

Jak už jsem naznačil, šestka nemá podvozek od nového Mondea, jak se původně čekalo. Místo toho Mazda převzala podvozek od minulé generace a patřičně ho doladila. Nelze se příliš divit, minulá šestka proslula právě skvělou kombinací schopných jízdních vlastností a dobrého jízdního komfortu.

Mazda 6 fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Mazda 6 fotogalerie

Jak už je u nových verzí zvykem, šestka je o 90 mm delší než dřív, velmi nezvyklé ovšem je, že také nepřibrala na váze. Obyčejně totiž platí pravidlo, že s každým centimetrem délky auto nabírá 10 kg. Místo toho je ale nová šestka o 35 kg lehčí, než původní verze. Vedle některých svých konkurentů působí jako skutečně lehká váha a snad nemusím říkat, že na jízdních vlastnostech je to skutečně znát.

Dieselový dvoulitr v přídi testovaného vozu se také nedá označit za nový motor, v podstatě jde o lehce přepracovaný čtyřválec z předchozí generace. Je teď o něco úspornější a čistší, ale i trochu méně výkonný, přičemž za poslední dvě jmenované věci „může“ filtr pevných částic. Jeho vinou také motor reaguje na plynový pedál s typickým zaváháním, zřetelným zejména při ubrání.Na silnici

Není to tedy žádná raketa, když zůstaneme u srovnání s Mondeem, jeho dieselový motor poskytne znatelně lepší dynamiku. Motor je navíc docela těžký, což jízdním vlastnostem zrovna nepřidá. I přesto mi po prvních pár kilometrech bylo jasné, že Mazda má ke svým sebevědomým prohlášením dobrý důvod. Tenhle podvozek a také řízení jsou v dnešní době doslova svěžím závanem.

Díky nízké hmotnosti je auto mrštnější, než jsem si u moderních sedanů zvyknul. Na pokyny volantem reaguje okamžitě a naprosto přesně a dokonce se chová správně i při ubrání plynu. Nebýt zoufale opožděné reakce způsobené filtrem pevných částic, dalo by se to využít i v reálném životě. Takhle můžu jen doufat, že to u benzínové verze půjde lépe.

Každopádně auto snese i pořádně „akční“ jízdu a podvozek nerozhodí ani skutečně velké provokace. Při neurvalém zacházení sebou šestka hází, ale vždy se zase sama srovná.

Pokud jde o jízdní komfort, tady Mazda6 s úplně vlající zástavou neprochází. Při jízdě po dálnici a po okresce je všechno v nejlepším pořádku – a nejen to, díky příkladné aerodynamice (o které automobilka tvrdí, že je nejlepší ve své třídě) je uvnitř opravdu klid. Jakmile ale vjedete do města a zpomalíte, podvozek najednou začne dělat drobné chybičky. Dieselový motor začne být v nižších rychlostech slyšet víc, než je zdrávo. Výmoly Mazda nespolkne úplně bez protestu a ani chvění a rázy se neuklidní tak rychle, jak to dokáží někteří ze soupeřů. Nutno podotknout, že je to chyba pouze ve srovnání s těmi nejlepšími, pokud jste nikdy nejeli novým Mondeem, Passatem a podobně, ani to nezaregistrujete. Pokud se ale šestka chce vážně srovnávat s těmi nejlepšími, v téhle kategorii náskok ztrácí.Prostor a výbava

Z nárůstu délky se dá pochopitelně usuzovat, že přibylo vnitřního prostoru. Upřímně, kdyby tomu tak nebylo, vývojáři Mazdy by měli s ostudy kabát. O prostoru na předních sedadlech snad ani není třeba mluvit, je bez chyb a také pozice za volantem je (zejména na japonská auta) zvládnutá dobře.

Místa na nohy je dost i v zadní řadě – dokonce i na moje dlouhé nohy. Bohužel už to není tak slavné s místem nad hlavou. Pasažéři vyšších postav budou mít skutečně problém, aby se temenem neopírali o čalounění stropu, což je opravdu nepříjemné. Snad to bude lepší ve verzi kombi, jejíž střecha pochopitelně neklesá tak rychle.

Mnozí recenzenti si stěžují na to, že je palubní deska Mazdy6 příliš strohá a působí chudě. Pravda, žádný zázrak propracovanosti to není, ale ke konci testování jsem si na ní už docela zvyknul. Rozhodně je to pořád lepší, než nějaký přeplácaný mnohobarevný lunapark, který občas z asijských automobilek vypadne. Co už se omlouvá hůře, je kvalita některých použitých materiálů. Jsou mezi nimi takové, které působí levně i na pouhý pohled, na omak pak zjistíte, že kaplička přístrojů je (na rozdíl od spolujezdcovy strany palubní desky) vyrobena z neměkčeného plastu. Také umělé hmoty mimo přímé zorné pole jsou znatelně levnější. Zkrátka, pocit z kvalitního a drahého auta, který máte v Mondeu, se v šestce rozhodně nedostaví. A to je problém, protože právě tenhle pocit má na některé zákazníky největší vliv.Verdikt

Dvoulitrový diesel není motorem, který by nové šetce dovolil ukázat její nevětší přednosti, ale i přesto nás dokázala přesvědčit, že hraje hodně vysokou hru. Nebýt mírně levně působícího interiéru, dokázala by Mondeu skutečně řádně šlapat na paty. A pokud patříte k té vzácné menšině a sháníte rodinný sedan, který má co nejlepší jízdní vlastnosti, určitě si nenechte ujít testovací jízdu. Dovedu si živě představit, že šestka bude mnohým vyhovovat o trochu lépe, než o více než dva metráky těžší Mondeo.

Letmý pohled do ceníku navíc odhalí, že na rozdíl od některých zahraničních trhů vyjde šestka o pár tisíc levněji, než podobně vybavené Mondeo, což je dobře, protože je to přece jen o něco menší auto. Nakolik to bude výhoda ve skutečném světě, to ukážou až prodejní čísla.

Honza Koubek

Měření a technické údaje

Naměřené hodnoty
0-100 km/h (s)10,5
Motor
Konstrukceřadový čtyřválec
Palivomotorová nafta
RozvodDOHC, 4 ventily na válec
Plněníturbodmychadlo
Uloženívpředu napříč
Zdvihový objem (cm3)1998
Vrtání x zdvih (mm)86,0 x 86,0
Převodovkašestistupňová manuální
Poháněná kolapřední
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)103/140 v 3500 ot./min.
Točivý moment (Nm)330 při 2000 ot./min.
Nejvyšší rychlost (km/h)204
Spotřeba paliva (l/100 km)6,7/5,0/5,6
Objem nádrže (l)64
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)4735
Šířka (mm)1795/1998
Výška (mm)1440
Rozvor náprav (mm)2725
Provozní hmotnost (kg)1500
Celková hmotnost (kg)2035
Hmotnost přívěsu nebrzděného (kg)550
Hmotnost přívěsu brzděného (kg)1600
Zavazadlový prostor (l)519
Ceny
Základní cena modelu659 900
Cena testovaného vozu769 900
5.5.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist