Tajné projekty: Toyota MR-4

Bude Toyota s další generací svého sporťáku konzervativní, nebo odvážná? A dočkáme se ho vůbec u nás?

Přestože Toyota MR-2 se ve světě těší obrovské oblibě, u nás patří spíše mezi ty méně známé sporťáky. Jedním z důvodů je pochopitelně fakt, že současná generace se k nám ani nedováží. I u nás se ale najde dost majitelů toho ještě předchozího typu, kteří na něj nedají dopustit. Není se čemu divit – skvěle vyvážený sporťák s motorem uprostřed se chová jako malý supersport, motor za zády vám návykově duní a řízení komunikuje lépe, než herci v mexické telenovele. Sám jsem měl jednou tu čest a zařadil jsem jí k nezapomenutelným motoristickým zážitkům.

Současná generace MR-2 už pomalu stárne, takže je logické se domnívat, že Toyota brzo přijde s něčím novým. Je sice možné, že se vydá cestou následníka současného, trochu „holčičího“ kabrioletu, ale pokud mají v Japonsku včech pět pohromadě, budou se snažit navázat na předchozí „kapesní“ supersport. Téhož názoru je i autor našich exkluzivních počítačových náčrtků. Příď nezapře podobnost se současným designovým jazykem značky, jehož stopy nese například nový Yaris, z celkové siluety přímo křičí japonsky komiksová svalnatost – a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Když si k tomu přidáte téměř legendární spolehlivost téhle značky, vychází vám jeden z nejrozumnějších a zároveň nejlákavějších sporťáků, jaké byste si mohli koupit.

Když se na obrázek podíváte pečlivě, dojde vám další zásadní fakt: není důvod, aby se na trendu skládacích plechových střech nesvezla i Toyota – navíc, když máte motor uprostřed, neubírá složená střecha místo v kufru. Navíc by se vzhledem ke koncepci mohlo podařit udržet dobré rozložení hmotnosti při složené i rozložené střeše. Doufejme, že i motor bude mít dostatek síly, aby ty kilogramy navíc bez potíží uvezl.

Teď už jenom zbývá, aby Toyota opravdu něco podobného stvořila a aby se české zastoupení vzmužilo a odhodlalo se dovézt sporťák i k nám.

Honza Koubek

3.5.2006 5:02
Více o tématu: JaponskoToyota

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist