Jak skladovat pneumatiky

Přezouváte na letní pneumatiky? Uložte si ty zimní, aby vydržely v co nejlepším stavu.

Přezouvání na letní pláště přináší otázku: Jakým způsobem uložit zimní pneumatiky, aby do následující sezóny vydržely v co nejlepším stavu? Aktuální je to právě teď, jelikož od 1. dubna neplatí povinnost používat zimní pneumatiky na úsecích označených speciální značkou.

Nejsnazším řešením je nechat tento problém na prodejci či opravně, protože v současné době většina seriózních pneuservisů uskladnění sezónních plášťů nabízí. V těchto případech jsou pneumatiky uchovávány vhodným způsobem, prodlužuje se jejich životnost (minimalizuje se proces stárnutí) a současně nedochází k deformacím vlivem špatného skladování. Před opětovnou montáží na vozidlo jsou navíc pneumatiky překontrolovány a případné problémy odstraněny.

Pokud je pro vás výhodnější skladovat pneumatiky doma, měli byste se řídit radami výrobců, jako je například společnost Continental. Ta doporučuje následující postup:

Označení pneumatik
Před výměnou a skladováním je vhodné popsat pneumatiky křídou. Na každou zaznamenejte směr otáčení a to, kde byly namontovány (například LP označí levé přední kolo; PZ znamená pravé zadní kolo).

Očistění pneumatik
Každý plášť je před uskladněním potřeba zbavit kamínků či nečistot. Při čistění nepoužívejte přípravky, které obsahují olej, protože mohou poškodit vrchní vrstvu pryže. Také nikdy nepoužívejte při vysokotlakém mytí otáčející se trysky. Očistěte pneumatiku pouze vodou s rozpuštěným mýdlem. Pokud používáte vysokotlaké trysky, dodržujte vzdálenost od povrchu pneumatiky nejméně 20 centimetrů!

Kde a jak skladovat?
Pneumatiky by měly být skladovány na suchém, chladném, tmavém místě prostém oleje, benzínu a jiných chemikálií. Jinak pláště vystavujete riziku, že nepříznivě působící látky pneumatiky poškodí.
Pro zvolení správné polohy uskladnění záleží podle společnosti Continental na tom, zda pneumatiky ukládáte s ráfky, anebo bez nich. Pneumatiky s ráfky je možné buď zavěsit, případně naklást na sebe (viz obrázek). Pneumatiky bez ráfků je potřeba postavit na dezén a pravidelně jimi pootáčet, aby nedošlo k deformaci pláště.

 

Partnerem rubriky je Continental – pneumatiky s německou technologií.

7.4.2010 8:04

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist