Zákaz jízdy kamionů – připravovaná změna

Sněmovna jedná o rozšíření zákazu jízdy nákladních aut.

V současné době Poslanecká sněmovna projednává novelu zákona o silničním provozu, jejímž předmětem je chystaná úprava zákazu jízdy nákladních aut (sněmovní tisk č. 663). Jedná se zatím jen o návrh, takže může doznat řady změn nebo vůbec nebýt schválen. Navrhované změny jsou následující:

Nejprve je třeba říct, že aktuální omezení a zákaz jízdy se týká pouze dálnic a silnic I. třídy, nová úprava by měla platit na „dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně přístupných účelových komunikacích, které nejsou viditelně označeny jako účelové komunikace v majetku soukromoprávních osob“, tj. prakticky všude.

Aktuální časový rozsah je následující:

a) v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin,

b) v sobotu v období od 1. července do 31. srpna v době od 7.00 do 13.00 hodin.

c) v pátek v období od 1. července do 31. srpna v době od 17.00 do 21.00 hodin.

Nově by byl rozsah, pokud tato úprava bude schválena, následující:

a) v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 00.00 do 22.00 hodin,

b) v sobotu, pokud není dnem pracovního klidu, v období od 1. července do 31. srpna v době od 7.00 do 13.00 hodin,

c) v pátek, nejde-li o den pracovního klidu, a v pracovních dnech bezprostředně předcházejících dnu pracovního klidu, v době od 15.00 do 18.00 hodin.

Jak je z navrhovaného textu zřejmé, znamenalo by to prakticky zákaz jízdy v neděli a o svátcích, sobota zůstává stejná (pokud není také svátkem) a současně by došlo k posunutí hodin zákazu v pátek, ale – a to je důležité – i v pracovních dnech předcházejících bezprostředně dnu pracovního klidu. Takový text ovšem není příliš jasný. Není jasné, jestli se jedná pouze o jeden den nebo o víc dnů, když je v textu uvedeno „v pracovních dnech“. Slůvko „bezprostředně“ nahrává argumentaci, že se bude jednat pouze o jeden, množné číslo u dnů to ale znejasňuje. Důvodová zpráva návrhu k tomu bohužel mlčí.

I kdyby to byl pouze jeden den, pak pokud bude v pracovním týdnu např. svátek, pak se na den před svátkem bude vztahovat úprava jako na pátek, což je novinka. Fakticky to znamená, že pokud bude svátek např. v úterý, tak mají řidiči v takovém týdnu „pátky“ dva, tj. ještě jeden v pondělí a tedy další omezení. Znovu je ale třeba upozornit, že se jedná pouze o návrh právní úpravy, která vůbec nemusí být schválena.

Výjimky

Úprava na druhé straně rozšiřuje rozsah výjimek a stanovuje pro ně další pravidla. Mezi tato další pravidla by mělo platit, že řidič bude povinen mít potvrzení o udělení takové výjimky u sebe a bude povinen jej předkládat policistovi při kontrole. Za porušení této povinnosti by hrozila pokuta, v opakovaném případě i zákaz řízení. Provozovateli za provoz vozidla bez výjimky bude hrozit pokuta až 100 000 Kč, v opakovaném případě až do 1 milionu Kč.

JUDr. Tomáš Beran

26.11.2008 5:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist