Registrační značky, některé jejich druhy a způsoby použití

Jaké existují druhy registračních značek, jak se umisťují, jak je možné je používat a jaké hrozí sankce?

Problematika registračních značek je upravena zejména ve vyhlášce 243/2001 Sb., která upravuje jejich druhy a typy, způsob jejich umístění, použití a platnosti. S ohledem na to, že velké množství dotazů směřuje zejména k tomu, jaké jsou postihy za jízdu bez registrační značky, jaké jsou možnosti ve vztahu ke značkám s omezenou platností nebo jak je třeba umístit značku na vozidlo, podíváme se dnes podrobněji na tuto problematiku.

 

Registrační značky obecně

 

Registrační značky se dělí na dvě základní skupiny, a to na značky standardní, kam patří „normální“ registrační značky, včetně značek příslušníků diplomatických sborů a dále na značky zvláštní, mezi které patří značky:

 

a) pro jednorázové použití s omezenou platností,

b) trvale manipulační,

c) pro zkušební účely (označení F),

d) pro historická vozidla (označení V),

e) pro sportovní vozidla (označení R).

 

Co je důležité uvést nejprve, je, že tabulky registračních značek s výjimkou značek pro jednorázové použití s omezenou platností (ta je papírová) a značek pro sportovní vozidla (pouze však rozměru 330 x 85 mm, která může být samolepící), jsou a musí být kovové a samotné znaky registrační značky do nich jsou a musí být vylisované. Není proto dovoleno mít standardní registrační značku v papírové, samolepící nebo jiné podobě (jak je to možno někdy vidět na rychlejších autech, kdy si vlastník nechce „hyzdit“ přední masku standardní značkou), samozřejmě s výjimkou shora uvedenou. Je třeba uvést, že taková značka není dovolená a řidiči hrozí citelný postih (viz dále).

 

Registrační značka musí být umístěna vepředu i vzadu (na motorce jen vzadu), a to uprostřed. Pokud je v rámci schvalování technické způsobilosti v technickém průkaze uvedeno, že je možné mít značku jinak, je možné jí umístit i jinak (např. Alfy nalevo).

 

Registrační značka pro jednorázové použití s omezenou platností

 

Řada dotazů se týká toho, zda lze jezdit a pokud ano, jakým způsobem s registrační značkou pro jednorázové použití s omezenou platností. Co se této značky týče, shora uvedená vyhláška stanoví:

 

Tabulky zvláštní registrační značky pro jednorázové použití s omezenou platností přidělí registrační místo prodejci vozidla, který jimi vybavuje prodaná vozidla jednotlivým zákazníkům, k vykonání potřebné jízdy do místa registrace vozidla. Na tabulce je vyznačena platnost registrační značky, která je stanovena na 10 dnů od jejího vydání. Prodejce nebo registrační místo, které tabulku zvláštní registrační značky pro jednorázové použití s omezenou platností vydalo, na ni vyznačí, v místě k tomu určeném, datum vydání. Zápis potvrdí otiskem razítka a podpisem oprávněné osoby.

 

Tato značka má tedy omezenou platnost na 10 dní od jejího vydání a lze na ní jet do místa registrace vozidla před vydáním standardních registračních značek. Řada lidí se ptá, zda v takovém případě může s sebou někoho do vozidla vzít. Odpověď je kladná, nicméně je třeba dbát na to, k jakému účelu je značka určena. Samozřejmě pro nové auto může jet více lidí, takže výskyt většího počtu lidí problém není, ale pokud bude mít řidič naložený kuft, jako kdyby jel na výlet, tak to by mu už policista nemusel věřit a mohl by vzniknout problém.

 

Sankce

 

Vzhledem k tomu, že někteří lidé jezdí bez registračních značek nebo je různě překrývají apod., zpřísnily se nedávno sankce, a to následujícím způsobem:

 

Přestupku se dle zákona dopustí ten, kdo řídí vozidlo, na němž není umístěna tabulka státní poznávací značky (registrační značky) nebo je umístěna jiná tabulka státní poznávací značky (registrační značky), než která byla vozidlu přidělena anebo jehož tabulka státní poznávací značky (registrační značky) je zakryta, nečitelná nebo upravena či umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost.

 

Za tento přestupek hrozí pokuta 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až rok.

JUDr. Tomáš Beran

8.10.2008 6:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist