Opilý cyklista

Opilý cyklista – sankce, vztah k řidičskému průkazu

S ohledem na to, že velké množství dotazů míří také k problematice postihu cyklistů pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky a vztahu takového postihu jako cyklisty vůči řidičskému oprávnění téže osoby, bude tento článek věnován právě této problematice.

 

Nejdůležitější a první informace týkající se obecně cyklistů je ta, že vzhledem k tomu, že jízdu na kole nikdo nikomu nepovoluje a není pro ní třeba žádného oprávnění, nelze ani jízdu na kole zakázat. Ať už tedy cyklista udělá cokoliv, zakázat mu řídit kolo není možné a soud nebo obecní úřad takový zákaz činnosti uložit nemůže.

 

Co se samotného alkoholu týče, hrozí cyklistovi pod vlivem alkoholu následující sankce:

 

1)      Hladina alkoholu do jedné promile – pokuta 10 až 20 tisíc korun.

 

2)      Hladina alkoholu nad jednu promili – pokuta 25 až 50 tisíc korun.

 

Na cyklisty se z hlediska judikatury Nejvyššího soudu nehledí stejně jako na řidiče motorových vozidel a nemohou být proto stíháni pro trestný čin Ohrožení pod vlivem návykové látky (na rozdíl od řidičů aut). Ve skutečnosti se vedou a vedly i spory, zda lze postihovat i jízdu cyklisty na kole pod vlivem alkoholu, neboť (a to právě s ohledem na judikaturu Nejvyššího soudu) se objevily názory, že nelze považovat možné následky jízdy na kole pod vlivem alkoholu za natolik závažné, aby byly postihovány sankcí.

 

Ve skutečnosti je zde pro judikaturu ještě pole neorané, protože je velmi obtížné vést ostrou hranici mezi činnostmi, při kterých může pod vlivem alkoholu (slovy zákona) dojít k ohrožení života nebo zdraví anebo majetku a při kterých ne. Pokud se podíváme na definici chodce, zjistíme, že mezi chodce počítá zákon např. jezdce na inlinech nebo lyžaře. A přesto pokud budou inlinista nebo lyžař opilí, sankce jim za to žádná nehrozí. Fakticky ale mohou být důsledky takové činnosti podobné jako u cyklisty. Tyto činnosti by proto měly být posuzovány podobně, ačkoli tomu tak není.

 

Závěrem krátká poznámka k vlivu jízdy na kole na řidičský průkaz téže osoby. Ať už cyklista na kole udělá cokoliv, nemá to žádný vliv na jeho řidičský průkaz. Nedostane žádné body apod.

JUDr. Tomáš Beran

13.8.2008 1:30| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist