Novela zákona o odpadech – převod starších aut vyjde dráž

Od Nového roku se prodraží registrace a převod starších aut kvůli emisním limitům

Dne 23. září vyšla ve Sbírce novela zákona o odpadech, která velmi zásadním způsobem ovlivní od 1. ledna 2009 převod starších aut. Když odhlédneme od nové úpravy snažící se zabránit výkupu hodnotných kovů a další surovin pocházejících z krádeží apod. a několika dalších pravidel, která usnadňují majiteli autovraku se jej bezplatně zbavit, vznikne od příštího roku povinnost uhradit speciální příspěvek na likvidaci autovraků.

 

Poplatek se platí při první registraci použitého vybraného vozidla v České republice (jmenovitě za vozidla kategorie M1 a N1). Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla. Poplatky jsou následující:

 

Shora uvedený poplatek je stanoven podle plnění mezních hodnot emisí ve výfukových plynech a činí:

– 3 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 2,

 

– 5 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 1,

 

– 10 000 Kč v případě nesplnění mezních hodnot emisí podle písmene a) nebo b).

Poplatek se neplatí u vozidel, která splňují minimálně mezní hodnoty emisí EURO 3.


Stupeň plnění příslušné emisní úrovně se pro účely stanovení poplatku prokazuje zápisem v osvědčení o registraci vozidla.


Poplatek platí žadatel o registraci použitého vybraného vozidla do registru silničních motorových vozidel na příslušném obecním úřadu obce s rozšířenou působností.

 

Obecní úřad obce s rozšířenou působností provádějící registraci vystaví po zaplacení žadateli doklad osvědčující, že poplatek byl zaplacen. Na dokladu musí být uvedeno identifikační číslo vozidla (VIN) nebo číslo karosérie, případně podvozku.

JUDr. Tomáš Beran

13.11.2008 5:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist