Měření rychlosti, nové Passaty, průměrné měření v Praze po Novém roce

Jak je to tedy s měřením rychlosti obecní policií po Novém roce? A jak je to s dálničními Passaty? Policie opět mlží.

Ačkoli již na téma měření rychlosti od 1. 1. 2009 článek vyšel, vyrojilo se mezitím velké množství otázek a pochybností, které bude třeba vyjasnit.

1) Měření MP v Praze na průměrných měření, resp. kdekoli jinde.

Ačkoli MP v Praze je ohledně zákonnosti svého měření na jednotlivých úsecích velmi seběvědomá, skutečnosti jsou následující:

– Dané místo musí mít MP schválena od Policie ČR. Současně takovou skutečnost musí MP být schopna prokázat. Pokud bude chtít strážník řešit přestupek na místě, měl by být schopen to prokázat na místě. Pokud to neprokáže a má-li řidič pochybnosti, nic nebrání neprojednání věci na místě, ale až v nezkráceném správním řízení, kde takový důkaz MP bude muset předložit.

– Dané místo musí být označené přenosnou dopravní značkou s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisem „MĚŘENÍ RYCHLOSTI“. Taková přenosná dopravní značka nesmí být spojena se zemí pevným základem a musí být na bílo-červeně pruhovaném stojanu nebo sloupku.

– Dopravní značka uvedená shora zatím nebyla ve vyhl. č. 30/2001 Sb. uveřejněna, není tedy uzákoněna její podoba. Z toho plyne závěr, že nikdo neví, jak taková značka má vypadat a fakticky tak žádné napodobeniny nebo vlastní verze takových značek neplatí. Ironií je, že v Praze už takové značky pořídili, ačkoliv nevědí, zda právě takové zobrazení, jaké mají, bude nakonec ve vyhlášce schváleno. Podstatná informace je ta, že taková značka, resp. její vyobrazení zatím nebylo uzákoněno a tudíž takové značky nelze používat (§66 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.). Jsou-li přesto použity, nemají právní účinky předpokládané zákonem a takové místo nevyhovuje podmínkám na označení místa měření rychlosti a důkaz takto získaný nelze použít.

Dokud tedy nebude ve vyhlášce č. 30/2001 Sb. uveřejněna podoba a provedení dané značky, nelze takovou značku používat, resp. je neplatná.

2) Nové Passaty R36 a jejich použití

Protože si Policie ČR za velkého ohlasu pořídila 16 nových Passatů R36, neváhal jsem se na PČR obrátit, aby mi sdělila registrační značky jednotlivých aut a jejich dislokaci na jednotlivé dálnice a rychlostní komunikace. Součástí dotazu také byla informace o výrobci a typu měřícího a dokumentačního zařízení. Odpovědi jsou vidět v přílohách. Namátkou z nich vybírám následující:

– Policie odmítla sdělit registrační značky způsobem, který nemá oporu v zákoně č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a získání těchto informací tedy bude předmětem dalšího odvolání. Samotné odůvodnění je velmi poučné, když policie argumentuje tím, že kdyby to řekli, tak by vlastně zmařili důvod, proč je kupovali. Velmi úsměvné… Jako kdyby zákon o svobodném přístupu k informacím zajímalo, proč to kupovali. Jak se PČR vyjádřila, základním účelem je „skrytost“ při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Asi si stále neuvědomili, že zpomalit řidiče přinutí spíš to, když uvidí policejní auto než to, že ho neuvidí. Slovo „prevence“ se stále ještě dostatečně nevžilo – bohužel.

– Padly otázky na téma, zda policista-řidič smí překračovat rychlost v civilním a neoznačeném autě, aniž by měl zapnuté výstražné světlo a výstražné zvukové znamení. Odpověď samozřejmě zní, že nesmí. V okamžiku, kdy své povinnosti, aniž by měl zapnutá výstražná světla a zvukové znamení, poruší, vystavuje se identickému postihu jako jakýkoliv řidič s tím rozdílem, že jeho jednání projednává policistův nadřízený. Problém je trošku v tom, že ten to asi nebude chtít udělat a bude svého podřízeného krýt. V souladu se zákonem ale policista nesmí porušit pravidla silničního provozu, nemá-li zapnutá výstražná světla a výstražné zvukové znamení. Praxe je nicméně poněkud jiná a policistům se měří jiným metrem.

– Zastavování pomocí nápisu STOP. §79 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb. k tomu stanoví:“Policista nebo strážník obecní policie může z jedoucího vozidla zastavovat vozidla i rozsvícením nápisu „STOP“ podle zvláštního právního předpisu ze směru jízdy zastavovaného vozidla, a to zepředu i zezadu.

K tomu ustanovení §18 odst. 3 vyhl. č. 341/2002 Sb. stanoví následující: “U vozidel policie se připouští dopředu a dozadu svítící nápis „STOP“, „POLICIE STOP“, „POZOR KOLONA“ nebo „STOP KOLONA“. Tyto nápisy svítící dopředu mohou být provedeny i zrcadlově. Montáž je možná pouze za předpokladu, že nebudou vyzařovat v úhlu 15 stupňů směrem ven od obrysu vozidla dopředu červené světlo a dozadu bílé světlo, (s výjimkou nápisu „ambulance“ společně s použitím zvláštních výstražných světel modré barvy nebo nápisů „STOP“, „POLICIE STOP“, „POZOR KOLONA“ nebo „STOP KOLONA“). Tato zařízení musí být na vozidle umístěna tak, aby nebyl narušen výhled z místa řidiče ani stanovená geometrická viditelnost ostatních světelných zařízení, která vyzařují nepřerušované světlo neproměnné barvy a jejich montáž je schválena.

JUDr. Tomáš Beran

7.1.2009 10:54| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist