Měření rychlosti Městskou policií, prokazování označení úseku

Na kom je prokázat, že měřený úsek byl označen dopravní značkou?

Řada čtenářů se ptá na to, jakým způsobem se bude prokazovat např. zpětně, že příslušný úsek tam, kde to zákon vyžaduje, tj. jedná se o měření prováděné Městskou policií, byl označen příslušnou značkou a koho bude tížit důkazní břemeno, aby tuto skutečnost prokázal.

 

V tomto směru dobrá zpráva pro řidiče je ta, že důkazní břemeno obecně tíží správní úřad, který o přestupku rozhoduje a bude to tento úřad, který bude povinen prokázat, že dané místo bylo v okamžiku, kdy měl být spáchán přestupek, označeno příslušnou dopravní značkou.

 

Jak to budou prokazovat, je věc další, obce však v tom mohou mít dost zásadní problém. Žádný interní dokument dostatečně neobstojí, protože tvrzení někoho, že v daném místě značku umístil, neprokazuje, že značka v daný den na daném místě skutečně byla, případně že byla čitelná. Zkušenosti ukazují, že značka může být zakrytá, špatně viditelná, povalená, zničená apod.

 

Důkazní břemeno tedy bude tížit obecní úřad, aby dokázal, že značka v daný den a v daném místě skutečně měřený úsek označovala a že tato značka byla čitelná a viditelná, tj. splňovala standardní náležitosti pro její platnost stanovenou vyhl. č. 30/2001 Sb.

 

Pokud má tedy řidič pochybnosti o tom, zda v daném místě značka umístěna byla, je na něm, aby úřad vyzval k doložení této skutečnosti a následně posoudil hodnověrnost takového doložení, případně na jeho nedostatcích založil svou argumentaci a obhajobu.

autoweb.cz

11.5.2009 6:41

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist