Porsche 911 Carrera 2 (996)

První vodou chlazená 911 nepatří k nejvyhledávanějším ojetým porschím, takže se dnes dá sehnat za celkem rozumné peníze.

Prohlédněte si auto v databázi našeho on-line bazaru!

Je to zvláštní situace: k pořízení dobré 996 vám dnes stačí méně peněz, než je potřeba k nákupu předcházející 993. Zatímco poslední vzduchem chlazená 911 získala u fanoušků značky téměř božský status, její nástupce s vodním chlazením je mezi ojetými Porsche tak trochu popelka.

Zejména to platí o modelech před faceliftem, vyráběných v letech 1998 až 2002. Tyto nejstarší kusy bezpečně poznáte podle předních světel ve tvaru bumerangu. Podle názoru mnoha porschefilů jsou hezčí než pozdější okrouhlé lampy z Turba. V rámci faceliftu došlo také ke zvýšení výkonu o 20 koní, ale původních 300 rozhodně není málo.

S odstupem času je jasné, že puristé se otočili k vodou chlazené devětsetjedenáctce zády neprávem. Pokud jde o světla, topení nebo pohodlí, představuje 996 ve srovnání s 993 takový pokrok, jako by je  od sebe dělilo dvacet let. A přitom si zachovala většinu z kultovního charakteru, včetně poněkud svérázného chování na limitu. Pozor, zdaleka ne všechna auta na trhu mají stabilizační systém PSM – ten se dodával jen v rámci příplatkové výbavy.

Některé z prvních vyrobených 996 postihla náhlá – a fatální – porucha motorů. Porsche je tehdy měnilo v záruce, nicméně několik kusů se do dílen nedostalo a připravilo svým pozdějším majitelům nemilé překvapení. Devět let je naštěstí dost dlouhá doba na to, aby defektní exempláře přirozeným způsobem vymizely z nabídky.

Jen ten zvuk už není, co býval, ale pomoc ve formě sportovního výfuku nabízelo ve svém katalogu příslušenství přímo Porsche.

Trh miluje neobratné čtyřkolky a pompézní kabriolety, což je dobrá zpráva pro všechny nadšence. Nejlepší svezení ze všech verzí 996 totiž nabízel základní model, kupé s pohonem zadních kol a ručně řazenou převodovkou. Nejlevnější kusy dnes mění majitele za částky menší než 900 000 Kč.

Tento a dalších 30 000 ojetých vozů naleznete v sekci bazar.

autoweb.cz

11.7.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist