V kolínské TPCA už vyrobili půl milionu aut

Z montážní linky automobilky TPCA, která je společným podnikem japonské Toyoty a francouzské PSA Peugeot Citroën, včera sjel půlmiliontý vůz.

Jubilejním autem byla červená Toyota Aygo. Automobilka v loňském roce vyrobila 293.650 aut, letošní produkce bude kolem 300.000 vozů. Stejným dílem v ní budou zastoupeny vedle Toyoty také Citroën C1 a Peugeot 107, řekl prezident TPCA Jasuhiro Takahaši. Vyrobit dva roky od zahájení výroby 500.000 aut je podle něj rekordem jak pro Toyotu, tak PSA. „Pro Toyotu i PSA je zcela výjimečné, aby se na jedné lince vyrábělo ročně 300.000 vozů. V japonské Toyotě máme linky, na nichž se vyrobí jen 200.000 aut, uvedl.

Toyota Aygo fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Toyota Aygo fotogalerie

Kapacita kolínské továrny podle něj nynější poptávce stačí, v případě zvýšení zájmu je schopna ji ještě navýšit. Z celkové produkce TPCA se 99 procent vyváží. „Byli bychom rádi, kdyby více aut končilo na tuzemském trhu. Záleží to ale na mateřských firmách, jaká je jejich obchodní politika,“ řekl novinářům viceprezident TPCA Jiří Černý. Prodej v Česku podle něj závisí také na tom, jestli je zde dost zákazníků, kteří si mohou dovolit koupit do rodiny druhé nebo třetí auto, za něž se vozy z TPCA považují.

autoweb.cz, ČTK

24.4.2007 10:51

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist