Husák: stotřicítka je překonána

Podle policejního prezidenta je současný rychlostní limit dávno překonán a měl by být zrušen.

V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 mluvil policejní prezident Vladislav Husák z duše mnohým současným řidičům.

„Jsem přesvědčen o tom, a řekl jsem to už několikrát, že si myslím, že limit na dálnicích 130 je překonán,“ řekl doslova. Z dalšího hovoru vyplynul jeho názor, že by se mohl zvednout na 160 až 170 km/h, nebo by na vybraných úsecích mohl být zrušen úplně, jak je tomu v Německu. Zároveň ale dodal, že způsobilost vybraných úseků komunikací by museli posoudit technici.

„Moderní komunikace, moderní vozidla a samozřejmě zkušený řidič tu stošedesátku, stosedmdesátku naprosto bez problémů zvládne,“ řekl Husák. Zní to jako rozumný názor, navíc s ním souhlasí více než polovina lidí z výzkumu veřejného mínění, který provedla Mladá Fronta Dnes. Pro zmíněnou stošedesátku se v něm vyslovilo 56% dotázaných.

Mírný stín na celou událost vrhá fakt, že sám Husák je momentálně bez řidičáku, který dobrovolně odevzdal poté, co jej novináři opakovaně načapali při jízdě rychlostí okolo 190 km/h. Mnozí lidé si teď říkají „no jasně, jel rychle, tak to chce nějak okecat.“ Může to být pravda, jenže to nic nemění na tom, že jeho tvrzení jsou naprosto pravdivá. Mnohé moderní automobily jsou stavěné tak, aby byly bezpečně ovladatelné i v rychlostech přes 200 km/h a rozdíl mezi stotřicítkou a stošedesátkou v nich řidič bez pohledu na tachometr ani nepozná.

Trochu větší potíž už by byla s onou moderností pozemních komunikací. Pochopitelně se najde spousta kvalitních úseků, například už několikát zmiňovaná D5 na Plzeň a Rozvadov, ale označit paušálně české dálnice za schopné zvládnout vyšší rychlostní limit prostě nelze. Každopádně jde ale o krok správným směrem a lze jen doufat, že padne na úrodnou půdu.

Honza Koubek

9.8.2006 10:27

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist