Horex VR6 Supercharged

O motorkách zas tolik nepíšeme, ale když má některá šestiválec s kompresorem, naši pozornost si zaslouží.

O novém výrobci z Německa toho zatím moc nevíme. Horex sídlí v Bavorsku a zde také bude probíhat výroba. Ve skutečnosti ale není jméno Horex úplně nové – výrobce motocyklů vznikl v roce 1923 a jednostopá vozidla montoval do roku 1960, kdy značku koupil Daimler-Benz a výrobu motorek ukončil.

Normálně by na nějaké malosériové motorce nebylo nic extra zajímavého, ale tahle přeci jen něco má – kompresorem přeplňovaný šestiválec! Předpokládáme, že je vám známo, že motocykly používají zpravidla maximálně čtyřválce, mnohem častěji dvouválce nebo jednoválce. Šestiválcová konstrukce je velmi neobvyklá a v historii spíše raritní.

V současné době vlastně vzniká jen šestiválcový supercruiser Honda Goldwing a brzy se přidá i BMW s novým kompaktním řadovým šestiválcem. Horex tomu ale nasazuje korunu – agregát rovnou dopuje kompresorem.Šestiválec má uspořádání nazývané jako VR6 – jedná se o  motor s velmi malým rozevřením válců pod úhlem 15°. Díky kompaktní stavbě tak nezabírá více místa než konvenční čtyřválec a Horex si tuto konfiguraci patentoval.

Agregát o zdvihovém objemu 1200 kubíků dává díky radiálnímu kompresoru úctyhodný výkon 200 koní a točivý moment 150 Nm. Síla putuje na zadní kola přes spolehlivý a bezúdržbový řemen.

Zatím neznáme čísla zrychlení a maximální rychlosti. Také se pouze odhaduje cena, která by měla překročit 20 000 eur, tedy přibližně půl milionu korun.

autoweb.cz

18.6.2010 7:45

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist