Frankfurt live: Fiat Panda Aria a Grande Punto Abarth SS

Stánek italské automobilky dokazuje, jak odlišnými způsoby se dá pojmout téma malého automobilu.

Jak ironické: obě dvě novinky značky Fiat spadají do segmentu malých aut. Ale zatímco Fiat Panda Aria aspiruje na pozici nejoblíbenějšího automobilu Ala Gorea, Grande Punto SS se vůbec nestydí za svou chuť k plýtvání fosilními palivy.

Fiat Panda Aria

Tenhle koncept vznikl s cílem demonstrovat, jak nízký dopad může mít výroba, provoz a sešrotování osobního automobilu na životní prostředí. Pohání ho dvouválcový motor o objemu 0,8 l, který díky přeplňování turbodmychadlem dosahuje měrného výkonu 100 koní na litr. Jestli se vám nechce počítat, znamená to 59 kW neboli 80 koňských sil.

Fiat Panda fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Fiat Panda fotogalerie

Motor je doplněn o něco, čemu Fiat říká Multiair. Nepochopili jsme zcela přesně, v čem „vícevzduch“ spočívá, ale umožňuje spalování směsi složené ze 70% metanu a 30% vodíku. Ne, ani my nevíme, kde vám takový koktejl načepují. Motor naštěstí jede i na obyčejný benzín.

K čemu by ale byl úsporný motor, když auto na konci své životnosti znamená pro přírodu takovou zátěž? Fiat Panda Aria nabízí odpověď: vnitřní výplně i vnější panely karoserie jsou vyrobeny z biologicky odbouratelných materiálů. Přiznáváme, že moc důvěry to v nás nebudí. Jeden aby se bál, že když nechá tuhle Pandu pár dnů na parkovišti, biologicky se mu odbourá a zůstanou po ní jen nízkoodporové pneumatiky Pirelli.

Fiat Grande Punto Abarth Super Sport

Má stejný turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 1,4 l jako Grande Punto Abarth, ale s výkonem zvýšeným na 134 kW/182 koní (oproti 116 kW/158 k). Součástí jeho identity je také obscénní bodykit, snížená světlá výška a sportovní interiér. Je to koncept, ale v zatím neupřesněném termínu se SS zařadí do nabídky Fiatu vedle modelu Abarth.

autoweb.cz

12.9.2007 3:18

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist