Ford ve Frankfurtu: Focus ECOnetic

Mírně upravený dieselový Focus spotřebuje jen něco málo přes čtyři litry nafty na sto kilometrů – a má nejnižší emise mezi všemi srovnatelnými auty.

Terénní Kuga a koncept Verve nebudou jedinými novinkami Modrého oválu na autosalonu ve Frankfurtu. Ford dnes oznámil, že v Německu představí i Focus v „zelené“ variantě ECOnetic se spotřebou 4,3 l/100 km.

Základem pro ECOnetic je Focus 1.6 TDCi s filtrem pevných částic, upravený pro co nejnižší spotřebu a emise. Tiskové prohlášení zmiňuje snížení světlé výšky, instalaci nového aerodynamického paketu, pneumatiky s nižším valivým odporem, nový převodový olej s nižší viskozitou a samozřejmě úpravu řídicí jednotky.

Ford Focus fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Ford Focus fotogalerie

Výsledkem Fordova úsilí je kombinovaná spotřeba 4,3 l/100 km a emise CO2 pouhých 115 g/km, což je podle Fordu „nejnižší hodnota mezi všemi vozy této třídy, které využívají konvenční pohonné ústrojí.“ Přeloženo do lidské řeči to znamená „nejnižší ze všech aut v nižší střední třídě s výjimkou hybridů.“

V Česku zatím zákazníci nepřikládají emisím velkou váhu, ale v některých zemích (Velká Británie) je to jedno z nejdůležitějších kritérií pro výběr nového vozu – mimo jiné proto, že od emisí se odvozuje výše silniční daně, poplatek za vjezd do centra Londýna apod.

Do konce roku 2008 by téměř všechny modely evropského Fordu měly být k dispozici i v úsporné variantě ECOnetic. Funguje to však i obráceně: poznatky získané při vývoji budou prý uplatněny i na ostatních variantách Focusu.

autoweb.cz

27.8.2007 9:49

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist