Ferrari California

Napřed jen tušené a posléze netrpělivě vyhlížený nový model Ferrari je konečně zde!

Zapomeňte na spekulace, dohadyšpionážní fotografie: nové Ferrari je tady. Jmenuje se California a je to dvousedadlové GT s motorem uloženým vpředu a pevnou skládací střechou – naše předchozí informace se tedy s odstupem ukazují jako správné.

Ferrari California svým vzhledem navazuje na dvanáctiválcové kupé 599 GTB Fiorano. Na rozdíl od něj však bude dodáváno výhradně se skládací střechou, vyrobenou – jako ostatně celá karoserie – z hliníku. Před prostorem pro cestující, ale za přední nápravou trůní vidlicový osmiválec 4,3 l s přímým vstřikováním paliva a plochou klikovou hřídelí. V 7500 ot./min. vyvine 460 koní, což je o něco méně, než se čekalo.

Už umístění motoru uvnitř rozvoru dělá divy, pokud jde o rozložení hmotnosti, ale inženýři Ferrari zašli ještě dál a použili i pro svůj malý model koncepci transaxle, což znamená, že převodovka je uložena u zadní nápravy. A není to ledajaká převodovka: má sedm rychlostí a dvě spojky!

Podle Ferrari dokáže California akcelerovat z klidu na 100 km/h za rovné čtyři sekundy a její emise CO2 činí 310 g/km – nesmějte se, v téhle kategorii je to sympaticky nízké číslo. Víme také, že auto dostane brzdy Brembo z karbon-keramického kompozitu a sofistikovaný stabilizační systém F1-Trac. Ferrari slibuje rovněž zcela nový interiér, jehož rysy lze vytušit na jedné ze tří zveřejněných fotografií.

Ano, ze tří. Tohle je pouze první ochutnávka. Světová premiéra nového Ferrari California se odehraje až v září na pařížském autosalonu a výrobce nám hodlá dávkovat informace a fotky hezky postupně, aby California zůstala středem pozornosti až do svého debutu.

Názvem California se Ferrari vrací k legendárním modelům řady 250 z přelomu 50. a 60. let. 250 GT California Spyder byl kabriolet s hliníkovou karoserií (Připomíná vám to něco?), vyvinutý pro plánovanou expanzi na severoamerický trh. Později se objevil ještě model SWB s krátkým rozvorem a výkonnějším motorem. California LWB i SWB patří ke sběratelsky nejvyhledávanějším vozům Ferrari a pokud už mění majitele, děje se tak za částky v řádech milionů dolarů.

autoweb.cz

13.5.2008 3:40

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist