Lotus Evora 414E Hybrid

Ženevský autosalon bude svědkem představení hybridního Lotusu Evora.

Ano, už i Lotus začal montovat do svých aut baterky a reproduktory imitující zvuk osmiválce… Koncept Lotus Evora 414E využívá ke svému pohonu dvojici elektromotorů, z nichž každý posílá výkon na jedno ze zadních kol. Li-Pol baterie se starají o dodávku potřebné energie a prodloužení dojezdu má na starosti Lotusem speciálně pro tento model vyvinutý tříválcový motor.

Z každého elektromotoru putuje výkon 207 koní a 400 Nm. To tedy znamená, že celkový výkon hybridu činí 414 koní, které jsou přerozdělovány pomocí bezestupňové převodovky na zadní poháněná kola. U Lotusu převodovku naprogramovali tak, aby se chovala jako sedmistupňová dvouspojková, kterou lze ovládat pádly pod volantem.

Pouze na elektrickou energii, kterou dodávají lithium-polymerové články s celkovou kapacitou 17 kWh, je Lotus Evora 414E schopen ujet vzdálenost 56 km.

Aby u Lotusu zvýšili akční rádius tohoto konceptu, umístili do zádi vozu zážehový třiválcový motor o výkonu 48 koní v 3500 otáčkách, který plní funkci generátoru a zvyšuje dojezd na 480 km. Váží pouhých 85 kg a kromě benzínu umožňuje spalovat i směs E85.

Dynamické vlastnosti se prý řadí k tomu lepšímu, co lze ve světe sportovních vozů nalézt. Lotus uvádí, že hybridní Evora zvládne stovku pod 4 s. Údaje o maximální rychlosti prozatím zveřejněny nebyly.

Pro zvýšení bezpečnosti chodců v městském provozu, a zřejmě i pro počáteční odstranění šoku řidičů přivyklých na zvukový projev sportovních vozů, je připraven audio systém HALOsonic, který simuluje jeden ze čtyř zvuků výkonných V6 či V12 motorů. Řidič tak nepřijde o auru supersportu, zatímco za jeho zády bude v tichosti vrčet tříválec a elektromotor…

Koncept se představí v laku s měděným nádechem a grafikou inspirovanou tištěnými spoji.

autoweb.cz

1.3.2010 8:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist