BMW řady 5 Concept GT oficálně

Nový crossover od BMW se odhaluje v předstihu, naživo bude k vidění již v Ženevě.

Po úniku neoficiálních fotek nového BMW PAS, které někdo předčasně vypustil na veřejnost, automobilka zareagovala vskutku bleskově, když ještě tentýž den vydala oficiální tiskovou zprávu, sadu fotografií a video.

Je velmi obtížné někam nové BMW řady 5 Concept GT (tak se jmenuje) zařadit. Velikostí je to něco mezi BMW řady 5 a řady 7, jezdí na zvýšeném podvozku, ale ne tolik jako BMW X6… Je to prostě taková všehochuť, ale co tím přesně automobilka myslí, to by nám mohla napovědět oficiální upoutávka.

Není pochyb, že tento crossover má naznačit, kam se bude ubírat nové BMW řady 5. Klidně se může jednat o samostatnou karosářskou variantu nové pětky, než se objeví tradiční sedan i kombík. Odvážný design má na starosti nový šéf designérů Adrian van Hooydonk, který nahradil odcházejícího Chrise Bangla.

Koncept je čtyřdveřovým čtyřmístným kupé, ale můžete z něj vytvořit i praktický hatchback. Víko kufru se otvírá ve stylu Twindoor Škody Superb a zadní sedadla (která jsou posuvná) lze sklopit, čímž vznikne až 1650 litrů úložného prostoru pro zavazadla. BMW se zřejmě snaží prorazit s něčím, co neuspělo u Opelu s modelem Signum a u Renaultu s modelem Vel Satis.

Zatím nevíme, co je pod kapotou, ale dá se očekávat, že do sériového modelu nasadí BMW známé dvakrát přeplňované jednotky z BMW X6, které později doplní paleta úplně nových motorů, také s přeplňováním. Ty budou spojeny s novým osmistupňovým automatem od ZF, který podporuje funkci stop-start. Podvozek prý vychází z většího BMW řady 7, koncept je vybaven rovněž aktivním natáčením zadních kol.

Koncept vypadá velmi sériově, proto ho klidně můžete považovat za prakticky hotové auto. Zmizí jen trochu extravagantní detaily, mezi které patří například bezrámová okna dveří, a zadní sedadla se zřejmě změní na konvenční pětimístnou lavici. Vsadili bychom si, že sériové auto uvidíme začátkem léta.

autoweb.cz

16.2.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist