Mercedes-Benz C 220 CDI Bluetec

Ženevský koncept Mercedesu splňuje emisní normu Euro 6. Ne, to není překlep.

Ekologické diesely jsou v módě. Poté, co Mercedes zahájil ofenzívu čistých dieselů pod názvem Bluetec, naskakují na vagón dalšídalší výrobci.

Slůvko „Vision“ v názvu nejnovějšího Mercedesova počinu na poli šetrných dieselů prozrazuje, že se jedná o koncept. Je ovšem pravděpodobné, že motor s identickými nebo velmi podobnými parametry bude uveden do sériové výroby za jeden až dva roky.

Čtyřválcový motor má všechny technologie, na které jsme u nejmodernějších naftových motorů zvyklí: vstřikování common-rail třetí generace s piezoelektrickými injektory, turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek rozváděcího kola, systém recirkulace výfukových plynů… Ani výkonnostními parametry se nevymyká zavedeným standardům. 170 koní, 400 Nm a 5,5 l/100 km jsou podobné hodnoty, jaké v této objemové kategorii už nějakou dobu nabízí Toyota, a ani konkurenční dvoulitr od VW nezůstává příliš pozadu.

U žádného z rivalů však zatím nenajdete katalyzátor se zachycovačem oxidů dusíku a patentovaným systémem tvorby čpavku. Na rozdíl od technologií pracujících s přivstřikováním močoviny toto řešení nevyžaduje pravidelné kontroly nebo přidávání aditiv. Ve spojení s filtrem pevných částic tak Bluetec významně snižuje emise oxidu uhelnatého, sazí i aromatických uhlovodíků.

Mercedes Benz třídy C fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Mercedes Benz třídy C fotogalerie

Důraz na nízké emise oxidu uhličitého přispěl k popularitě dieselových motorů na mnoha evropských trzích, protože produkují méně CO2 než srovnatelné benzínové motory. Jsou to však výše zmíněné látky, které  – na rozdíl od CO2 – představují riziko pro lidské zdraví. Kvůli nim nevyhovují ani nejmodernější evropské diesely přísným normám Kalifornie a dalších čtyř států USA. Iniciativa Bluetec, na níž se podílí rovněž Audi a Volkswagen, to má změnit.

Mercedes C 220 CDI Bluetec údajně splňuje navrhovanou podobu emisní normy Euro 6, která vstoupí v platnost v září 2015. Už Euro 5, s níž se počítá pro rok 2011, přitom bude vyžadovat snížení produkce pevných částic na pětinu oproti dnešku, Euro 6 navíc přidá snížení emisí oxidu dusíku na třetinu současného stavu. Tak co, pořád vám výkony tohoto mercedesu připadají obyčejné?

autoweb.cz

27.2.2007 10:27

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist