Koenigsegg – dvě novinky

Švédský výrobce supersportů Koenigsegg přiveze na ženevský autosalón hned dvě novinky, obě založené na modelu CCX.

První z nich je CCXR (černý vůz), který dokáže spalovat namísto benzínu směs bioethanolu s benzínem (E85). Díky tomu se stal nejen ekologičtějším, ale vyšší oktanové číslo ethanolu posunulo jeho výkon na 1018 koní a točivý moment na 1060 Nm. CCXR se tak stal nejvýkonnějším autem současnosti, homologovaným k silničnímu provozu. Že by tohle byla ta slavná květinová síla?

A pro ty z vás, kteří si již pořídili obyčejné CCX, máme dobrou zprávu. Koenigsegg nabízí i dodatečnou úpravu již vyrobených kusů pro spalování ethanolu.

Dalším lákadlem na stánku Koenigseggu bude CCGT, závodní verze vyvinutá pro závody FIA GT1. U této automobilky to ale probíhá jaksi naopak, než bývá zvykem. Kvůli splnění pravidel musel být výkon snížen na 600 koní, takže osmiválcový motor přišel o kompresory. Jeho objem však vzrostl ze 4,7 na 5,0 l.

Závodní verze má sice nižší výkon, ale klesla její hmotnost a díky úpravám karoserie se zlepšila aerodynamika. Můžeme se jen těšit, co tohle Thorovo kladivo udělá s konkurencí…

autoweb.cz

5.3.2007 12:49

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist