Z4 M kupé je tady!

Už jako koncept vypadalo bombasticky. Teď už známe všechny detaily a můžeme se začít těšit!

Dlouho se nevědělo, jestli kupé vůbec dostane zelenou. Vždyť prodeje Z3 coupé nebyly nijak zázračné. Jenže stačí se podívat na proporce nového BMW a je jasné, že tentokrát se žádný krok vedle nekoná.

Elegantní linie kupé zvýrazňuje zvednutá střecha, která dopřává dostatek prostoru oběma cestujícím a v mírně se svažující zádi s výklopným víkem najdete zavazadelník o objemu 340 litrů. Tam už se vejde opravdu hodně bagáže… nebo dva golfové vaky, jak tvrdí automobilka.

Z4 coupé se začne vyrábět v dubnu, k zákazníkům se první vozy dostanou v srpnu a to hned ve dvou verzích.

BMW Z4 velká fotogalerie

BMW Z4 fotogalerie

Základní verzí bude Z4 3.0si s třílitrovým šestiválcem, který už posbíral několik ocenění v prestižní anketě Motor Roku. Má výkon 265 koní, točivý moment 315 Nm a kompaktní kupé doveze na stokilometrovou rychlost za 5,7 sekundy. Automobilka přitom tvrdí, že si při rozumné jízdě vystačí s necelými devíti litry na 100 km.

Pro fajnšmekry bude ale jistě daleko zajímavější druhá verze. Ostrá Z4 M coupé má řadový šestiválec 3,2 litru o výkonu 343 koní. Jeho točivý moment vrcholí hodnotou 365 Nm v 7900 otáčkách, ale už ve dvou tisících je k dispozici plných 80 procent zmíněné hodnoty. Zrychlení proběhne za rovných 5,0 sekund. Na první pohled se to nezdá jako razantní vylepšení oproti běžnému modelu, který bude zhruba o 360 tisíc levnější, jenže nejde jenom o motor.

Ostré emko bude mít daleko schopnější podvozek, s technikou převzatou z osvědčené M3 (variabilní diferenciál, kompozitové brzdy z CSL) a oproti nedávno představenému Z4 M roadsteru bude mít přeladěné pružiny a tlumiče. Zvenčí poznáte emko jednoduše, podle speciálních osmnáctipalcových kol, agresivnějšího bodykitu a typické čtveřice koncovek výfuků. K dispozici budou i tři odstíny laku, speciálně vyhrazené pro verzi M.

Honza Koubek

25.1.2006 1:40

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist