Pařížské dojmy: Ford IosisX

Pokud by se mě kdokoli zeptal na nejpovedenější koncept letošní Paříže, neváhal bych ani chvilku. Takže jistě chápete, proč vám ho naservíruju jako první.

Kouzelné slůvko Crossover zní uším marketingových specialistů jako rajská hudba. Crossover – to znamená propojení několika segmentů a tedy větší cílovou skupinu. Prostě geniální koncept. Nechme stranou, že to ne vždycky funguje, protože crossover znamená většinou nutně i kompromis, a pokud se kompromis nepovede, cílová skupina může být naopak výrazně menší. Podívejme se raději na to, jak si s nejžhavějším a nejmódnějším segmentem poradili evropští designéři Fordu.

Pokud vím, utajení se jim povedlo výtečně. Až do čtvrtka se vědělo, že Ford představí nové Mondeo a „nějaký koncept k tomu“. Když šla plachta dolů, akorát jsem zadýchaně dorazil na výstaviště. A koukal podobně, jako ostatní kolegové novináři (a bohužel spousta zevlounů, kteří se na novinářský den nějak prolhali). Fordův kinetický design v plné kráse – jak říká Martin Smith, šéf evropského designcentra, tohle auto je ukázkou, že principy kinetického designu se dají použít i na jiný ty vozu, než jsou sportovní sedany a hatchbacky. Faktem ovšem zůstává, že i když jde o vysoký crossover, velmi agresivní sportovní podtón se mu upřít nedá.

Na autě je toho ke koukání opravdu plno – na přídi nepřehlédnete typické chromované lichoběžníky, které už známe z Mondea, ani zajímavě řešené světlomety s diodovými lištami. Na boku nejvíc zaujmou prahy, které jsou oddělené od karoserie a při otevření dveří se vyklopením změní na stupačku. Detailisti si všimnou i útlých a elegantních zpětných zrcátek, ukotvených na horním rámu okna. Největší „konceptuální“ běsnění zavládlo v interiéru, kde najdete kombinaci tmavě modré, bílé a oranžové, plus pochopitelně spoustu hliníkových detailů.

Co ale budu povídat, podívejte se na fotky. Nabízíme vám směs našich a oficiálních, abyste si udělali kompletní obrázek.

Nakonec ještě to nejdůležitější: bylo by sice naivní předpokládat, že se IosisX objeví ve výrobě, ale po crossoveru Ford pošilhává víc než výrazně. Jak prohlásil John Fleming, president Ford of Europe, už dlouho se spekulovalo o tom, kdy Ford s nějakým crossoverem, nebo SUV přijde. „Iosis X je velmi silným poselstvím, že do tohoto segmentu chceme vstoupit, a to už za nějakých osmnáct měsíců. Také je z něj jasně patrné, že náš nový model bude stylový a zároveň individualistický.“

Honza Koubek

2.10.2006 11:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist