SUV budou mít dražší vjezd do Londýna

Starosta Londýna Ken Livingstone se rozhodl, že už toho má dost.

Čeho přesně? No přece velkých SUVček, které si beztrestně jezdí po Londýně a zabíjejí planetu, protože podle něj mají nehorázné exhalace. Říká jim „Chelsea Tractors“ a plánuje jim pobyt ve velkoměstě pěkně znepříjemnit. (Chelsea je jedno z „lepších“ předměstí Londýna, známé svým extravagantním způsobem života, ke kterému luxusní SUV prostě patří).

V rozhovoru pro list The Chicago Tribune prohlásil Livingstone, že „vozidla s nejvyššími emisemi CO2, jako například takzvané Chelsea Tractors, výkonné sportovní vozy a luxusní limuzíny, mohou produkovat až dvojnásobné množství škodlivin, než auto, kterým jezdí průměrný londýňan.“ Velmi hezky řečeno, protože se nedá dost dobře říct, čím že to vlastně takový průměrný londýňan jezdí.

Land Rover Range Rover velká fotogalerie

Land Rover Range Rover fotogalerie

Livingstone navrhuje změnu mýtného systému v hlavním městě. Dosud je zhruba 8 až 10 liber za den (čili přibližně 350 až 400 Kč), přičemž rezidenti v placené zóně mají slevu 90%. Úplně zadarmo mohou do Londýna například hybridní automobily. Majitelé SUV by ovšem podle nového návrhu měli platit 25 liber (přes 1000 Kč) denně a žádné slevy by se na ně nevztahovaly.

Podle úředníků se zavedením mýtného snížily dopravní zácpy v Londýně o 20% a emise o 15%. Schválením tohoto návrhu by podle nich došlo k dalšímu snížení, protože bohatí obyvatelé Chelsea by si teréňáky odvezli na svá venkovská sídla a do města by jezdili menšími a ekologičtějšími auty.

Docela by nás zajímalo, jak se Livingstone staví ke starým autům bez katalyzátorů. Ty mají totiž prokazatelně vyšší exhalace zplodin, jenže jejich majitelé se nedají stáhnout o pětadvacet liber denně tak snadno, jako bohatí majitelé Range Roverů.

Honza Koubek

14.8.2007 9:14

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist