S modelem Traveller X zamíří Mini do terénu

Sérii nových variací na téma Mini završí v příštím desetiletí verze s drsným zálesáckým vzhledem, ale pohonem pouze předních kol.

Mini plánuje velkou modelovou ofenzívu, v jejímž rámci zavítá i mimo pevnou půdu asfaltových silnic. Jim McDowell z Mini USA na zaoceánské tiskové prezentaci nového Mini mezi řečí prohodil, že v následujících pěti letech značka uvede na trh čtyři až pět nových modelů.

Když byl požádán, aby to zopakoval, řekl: „V nadcházejících čtyřech až pěti letech přijdeme každý rok s důležitým novým modelem.“

Které to jsou? Hatchback, v ČR již představenýotestovaný, je jasný. Nikdo nepochybuje ani o nástupci báječného Mini kabriolet. Ale ten zbytek?

Za prakticky jistou můžete považovat prodlouženou verzi Traveller, jejíž prototypy byly již zachyceny při testování v různých koutech světa. Očití svědkové potvrzují, že bude mít vertikálně dělené víko zavazadelníku a asymetrickou karoserii: zatímco na levé straně zůstane Travelleru stejný počet dveří jako hatchbacku, vpravo přibudou další dveře pro snazší nástup na zadní sedadla.

Pouští a prérií
Příchod praktického Mini vydláždí cestu pro další variantu: Traveller X. Její pravděpodobnou podobu vidíte na našich exkluzivních počítačových skicách.

Nedejte se zmást drsně vyhlížející plastovou výbavou a vyšší světlostí: i toto Mini bude předokolka, stejně jako všechny ostatní.

Značka tímto modelem naskočí na rozjetý vlak pseudo-SUV, s nimž se v poslední době roztrhl pytel. Příkladem je třeba Volkswagen CrossTouran nebo Škoda Roomster Scout.

Kromě lepší průchodnosti (velmi nenáročným) terénem můžete očekávat skutečně použitelná zadní sedadla a stejnou nabídku motorů jako v případě hatchbacku Mini. V této karosářské variantě bude možná nejoblíbenější pohonnou jednotkou naftová šestnáctistovka z produkce PSA.

Rádoby terénní Mini pravděpodobně završí rozšíření modelové řady, zmíněné McDowellem. To by znamenalo, že na oblíbenou polní cestu s ním nevyrazíte dříve než v roce 2011.

Naproti tomu „normální“ Mini Traveller bude představeno již letos na podzim ve Frankfurtu a dodávky začnou na jaře následujícího roku. Není ovšem zcela jasné, zda se bude opravdu jmenovat Traveller. Některé zdroje zmiňují jméno Countryman, které používala britská automobilka Austin Rover v 80. letech.

autoweb.cz

7.2.2007 2:17

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist