Pochlubil se rychlou jízdou, dostal se do vězení

Každý automobilový fanda se občas rád projede rychle. Ale jen stupidní idiot to dělá v hustém provozu a ještě se přitom natáčí.

I tady v redakci se to automobilovými fandy tak trochu hemží. Nemůžu mluvit za kolegy, ale nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že rozumný řidič si dokáže užít sportovní jízdu, aniž by rychlostní limity překročil nějak zásadně. Když už to není na uzavřeném okruhu, nebo letišti (kterých je ovšem u nás bohužel jako šafránu) dají se najít okresky, kde je dobrý rozhled a například o víkendu ráno tam nepotkáte ani živáčka.

Jenže když je člověk mladý, potřebuje adrenalin v co největších dávkách. Někdo si ho dopřává lezením po skalách, nebo skákáním z letadla, ale co ti, kteří na takové věci nemají dost šikovnosti, nebo jsou prostě líní? No jasně, ti vyrazí na silnice ve svých autech. Nebo ještě lépe v autech svých rodičů.

Jako například Nathan Campbell, mladý mechanik z Anglie si vypůjčil tatínkův sporťák, což byla Toyota MR2 Turbo, a vyrazil na dálnici. To by nepředstavovalo žádný problém, kdyby nebylo několika věcí: zaprvé Cambell neměl povolení na dálnici vjíždět – na to byl jeho řidičák ještě příliš vlhký. Zadruhé – jel jako úplný kretén. Tlačil před sebou auta, přejížděl přes několik pruhů najednou, podjížděl auta po krajnici a v některých místech mu tachometr ukazoval 140 mil za hodinu, tedy nějakých 225 km/h.

Je známá věc, že nezkušení řidiči, kteří ještě pořádně nevědí, jak auto vlastně ovládat, si svůj adrenalin zvyšují zběsilou jízdou po dálnici. Na okruhu by totiž totálně vyhořeli, takové věci jako čistá stopa, precizní nájezdy do zatáček, podřazování s meziplynem a brzdění levou nohou jsou pro ně v naprosté většině případů španělskou vesnicí. To ale nevidí. Když mohou jet „dvěstědváco tykrávo dokopce“, mají pocit vládců světa. A tak ještě vytáhnou mobil z kapsy a svou riskantní jízdu si natočí a pak jí pošlou kamarádům.

Protože jejich kamarádi mají většinou stejně málo mozku, snadno je napadne video pověsit na veřejný server YouTube. Smůla v tomto případě byla, že mladého Campbella při jeho jízdě viděl policista mimo službu. Viděl, jak předjel několik aut po krajnici a ohrozil další, které mu musely prudce uhýbat.

Cambel šel do vazby a celý případ se dostal před soud. Soudce uznal, že tachometr nemusí být úplně nejpřesnější a zaokrouhlil dosaženou rychlost na 120 mph, tedy 193 km/h. I to ovšem stačí a nic nepomůže, že obhájce prohlásil: „Je to zřejmě zbytečné říkat, ale tento čin byl neuvěřitelně hloupý a můj klient hořce lituje, že ho provedl.“

Video je stále ještě na YouTube a vidět ho můžete zde. Pokud se ovšem těšíte na zvuk vytáčeného sportovního čtyřválce přímo za zády řídícího idiota, máte smůlu. V autě ohlušujícím způsobem vyřvává muzika. Proč mě to vůbec nepřekvapuje?

Honza Koubek

4.9.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist