Nový Smart Fortwo je na světě

Na první pohled možná vypadá jako ten starý, ale je větší, silnější a bezpečnější.

Koncept mikroauta pro velkoměsto neudělal takovou díru do světa, jak koncern DaimlerChrysler při spuštění projektu Smart doufal. Odbyt byl tak slabý a náklady tak vysoké, že i nejvyšší manažeři DC v médiích otevřeně naznačovali možnost ukončení výroby.

Dnes je evidentní, že svoje tehdejší úmysly přehodnotili. Na světě je zcela nový Smart Fortwo druhé generace. Že vypadá úplně stejně jako ten první? Zdání klame. Vzadu uložený řadový tříválec má teď zdvihový objem rovný litr (dříve 0,66 l). Výrobce zůstává u politiky několika výkonových verzí. Nejslabší dává 60 koní, další 70 a nejsilnější přeplňovaný model žene dopředu čtyřiaosmdesátihlavé stádo. Diesel se nárůstu objemu nedočkal – musí mu stačit současných 0,8 l a 45 koní. Výkon přenáší na zadní kola pětistupňová poloautomatická převodovka.

Už v průběhu následujícího roku začne Smart nabízet technologii stop & start, která šetří palivo samočinným vypínáním motoru při zastavení.

Dospělejší uvnitř
Palubní deska Smartu byla charakteristická bláznivými křivkami, ale nový Smart se musel tohoto charakteristického znaku zříct. Výrobce s ním totiž plánuje velkou invazi na zaoceánský trh a původní tvar palubky není v souladu s tamními normami.

Smart ForTwo velká fotogalerie

Smart ForTwo fotogalerie

Takže to jediné, co se nezměnilo, je exteriér? Ale kdepak, i ten je nový. Na fotkách to není poznat, ale nový Smart odveze víc zavazadel, poskytuje posádce větší pohodlí a lépe ji chrání v případě nehody – je totiž skoro o dvacet centimetrů delší.

Nový Smart Fortwo bude nabízen ve třech stupních výbavy: pure, pulse a passion. V nabídce opět nebude chybět kabriolet s plátěnou stahovací střechou a vrátí se i tuningová verze Brabus. Ceny ani datum zahájení prodeje na českém trhu nebyly zatím oznámeny.

autoweb.cz

Měření a technické údaje

Motor
Konstrukceřadový tříválec
Zdvihový objem (cm3)999
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)84 koní
Točivý moment (Nm)121 Nm
Nejvyšší rychlost (km/h)145
Spotřeba paliva (l/100 km)méně než 5,0 l/100 km
Rozměry a hmotnosti
Provozní hmotnost (kg)780
Zavazadlový prostor (l)220
10.11.2006 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist