Mini Clubman oficiálně!

První oficiální fotky a údaje pronikly na internet a nakonec je uvolnila i sama automobilka.

Nějakou dobu už se na webu objevovaly nejdřív náčrtky, potom fotky více či méně maskovaných prototypů, takže sériová podoba kombíku Mini Clubman není žádným velkým překvapením. Už v minulém týdnu několik serverů zveřejnilo, uniklé fotky, my jsme si počkali na konec oficiálního embarga.

Vůz založený na prodloužené platformě klasického Mini je pětidveřový – ale jinak, než si představujete. Klasická je pouze dvojice předních bočních dveří. Vzadu najdete místo klasických nahoru zvedaných dveří dvě křídla otevíraná do stran. Poslední dveře jsou na straně spolujezdce vzadu. Otevírají se proti směru jízdy (podobně jako u Mazdy RX-8) a usnadňují přístup k zadní řadě sedadel.

Dvoukřídlové zadní dveře odkazují přímo k originálním kombíkům Mini z šedesátých let, které nesly označení Moris Mini Traveller, Austin Mini Countryman a pochopitelně také Mini Clubman Estate. Nový Clubman má podvozek prodloužený o 24 cm, díky čemuž je uvnitř konečně nějaké místo i jinde, než na předních sedačkách. Před nohami zadních cestujících přibylo užitečných 8 centimetrů, dosud groteskně malý kufr se zvětšil na jakž takž akceptovatelných 260 litrů, při sklopení zadních sedadel už z Clubmanu vydolujete slušných 930 litrů.

Pod kapotou můžeme čekat známou plejádu šestnáctistovek: benzínovou s atmosférickým plněním o výkonu 120 koní (88 kW), benzínovou s turbem (175 koní/129 kW) pro variantu Cooper S Clubman a turbodiesel o výkonu 110 koní/80 kW a točivém momentu 240 Nm. Na výběr bude šestistupňový manuál, nebo automat za příplatek.

Zákazníci budou mít ještě širší možnosti výběru, co se personalizace vozu týče. K dispozici je dvanáct různých laků karoserie, a když připočtete různobarevné střechy, dostanete se až k třiceti různým kombinacím. Metalická Hot Chocolate bude navíc k dispozici výhradně pro model Clubman.

Oficiální premiéra bude na frankfurtském autosalonu v září, začátek prodeje je naplánován na první kvartál 2008, na ceny si ještě nějakou dobu budeme muset počkat.

Honza Koubek

30.7.2007 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist