Mercedes-Benz třídy GLK už za rok!

Je to oficiální, americká pobočka Mercedesu oznámila premiéru nového kompaktního SUV a ukázala jeho zamaskovaný prototyp.

Obrázky bohužel nemáme, ale o nic moc nepřicházíte – celý vůz byl oblepený černými maskovacími panely a lepící páskou. Spokojme se tedy s dojmy, které si odnesli šťastnější kolegové, přítomní na tiskovce v Idahu.

Název GLK by sice napovídal, že půjde o zkrácený model třídy GL, ale ve skutečnosti bude příbuznost obou aut přinejlepším optická. Nové auto je daleko kratší i nižší a zařadí se ještě pod oblíbený model ML. Dá se ovšem předpokládat, že převezme hranatější tvary GL, bude mít poměrně strmé přední okno, agresivní hranatou příď a podobně krabicoidní záď.

Uvnitř prototypu jsou dvě řady sedaček (třetí se nabízet nebude) čalouněné bílou kůží s černým lemováním, černé dřevěné obložení a systém COMAND-Plus s otočným ovladačem a obrazovkou na palubní desce.

Ředitel komunikační divize Mercedesu Geoff Day prohlásil, že GLK bude uvedeno na trh jako malé SUV, nikoli jako crossover. Nikdo nebyl ochoten sdělit přibližnou cenu, ale všeobecně se očekává cena o 50 až 100 tisíc nižší, než v případě ML. Konkurencí pro GLK budou BMW X3, Land Rover Freelander 2, očekávané Volvo XC60, případně Volkswagen Tiguan. Oficiální premiéra se očekává v lednu na autosalonu v Detroitu, přestože na americký trh dorazí GLK oproti Evropě se zhruba ročním zpožděním. Zajímavé také je, že se GLK bude vyrábět v Německu, GL a ML se totiž montují v americké Alabamě.

Honza Koubek

10.8.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist