Hummer z Ukrajiny (update)

Na seznamu entit, které nikdy neměly spatřit světlo světa, je tato věc na třetím místě - hned za duem Eva a Vašek a jízdním kolem.

Ukrajina má vedle levné pracovní síly nový exportní artikl: terénní vůz VEPR Commander. Ačkoliv jeho jméno v ukrajinském jazyce nejspíš znamená něco docela jiného než v českém, korelace mezi vzhledem tohoto rádoby hummeru a českým významem jeho názvu je až podezřele výstižná.

Update: stačilo, aby se Honza Koubek opět ponořil do svých zapomenutých znalostí azbuky (prý mu to už potřetí za měsíc dělat nemáme) a zjistil, že VEPR je zkratka „VysokoEffektývnaja PRachodímosť“ neboli vysoce efektivní průchodnost…

Technické údaje, cenu, výrobce ani cokoliv bližšího se nám zjistit nepodařilo. Všimněte si ale, o kolik větší je na jedné z fotek ruského serveru www.steer.ru VEPR větší než Jeep Grand Cherokee.

Chtěli bychom věřit, že VEPR je dílem zručného uživatele Photoshopu. Naneštěstí fotky jako montáž nevypadají, což znamená, že na světě existuje někdo, komu připadalo jako dobrý nápad vyrobit a ukázat na veřejnosti něco takového. Nenahání vám to hrůzu?

Update: dokonce i nějakou tu techniku jsme rozluštili: „vozidlo“ je určené pro armádní a záchranné služby, bylo testováno ve vojenských podmínkách a oplývá ochranou proti výbuchu pozemní miny a nouzovým výlezem ve střeše (zjevně lze použít i jako průlez ke střešnímu kulometu. Základem je upravený rám vojenského vozu GAZ-66. To je legendární náklaďáček, používaný v nejnehostinějších oblastech. VEPR je vybaven osmiválcovým dieselem IVECO, který splňuje podmínky emisní normy… ehm… Euro 2 a je schopen vozu udělit rychlost 110 km/h.

To není tak zlé, když uvážíme že ta věc váží 4 tuny a spokojí se s překvapivými 14 litry nafty na sto kilometrů. Předpokládáme, že se mluví o jízdě na volnoběh po mírně svažitém hladkém asfaltu. Jakmile se vám zachce využít průchodnosti terénem, kterou zaručuje stálý pohon všech kol a světlá výška úctyhodných 510 mm, troufáme si tvrdit, že spotřeba razantně stoupne.

Navzdory tomu, že slušný člověk by se v něčem takovém na veřejnosti neměl ukazovat, bylo postaveno už deset kusů na objednávky např. z Kazachstánu, Kirgizstánu a Jakutsku. Cena se pohybuje kolem 25 tisíc dolarů.

autoweb.cz

29.1.2007 12:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist