Honda Civic Type-R: oficiální info PLUS velká galerie

Po měsících očekávání, rozdmýchávaného postupným zveřejňováním útržkovitých informací, Honda konečně vyrukovala s poslední reinkarnací kultu jménem Type-R.

Zvenku
Karoserie samozřejmě vychází z nedávno představeného třídveřového Civiku, ale oživuje ji nezbytná sportovní agenda. Extrémní nástavce prahů byly poznávacím znamením Type-R už v minulé generaci. Velká osmnáctipalcová kola ve kombinaci se širším rozchodem a sníženou světlostí zdůrazňují klínovitý profil karoserie, zatímco vzadu se o rušení vztlaku stará nikterak přehlédnutelný spoiler.

Pod kapotou
Atmosféricky plněný dvouvačkový čtyřválec 2.0 s proměnným časováním VTEC byl převzat z předchozího modelu – avšak s několika důležitými úpravami. Vyvažovací hřídel zklidnil chod motoru, zatímco nový software řídicí jednotky prý zlepšuje odezvu na plyn. Červené pole se posunulo o sto otáček dál, na rovných 8000 ot./min.

Parametry motoru ani jízdní výkony (obojí najdete v tabulce níže) se oproti nahrazovanému modelu nezměnily.

Co se změnilo, to je konstrukce zadní nápravy. Zatímco dřívější model disponoval sofistikovaným víceprvkovým zavěšením, nyní jsou zadní kola spojena s nápravnicí vlečenými rameny a zkrutnou příčkou. Kvalita jízdy na špatných površích je oříšek už pro sériový Civic a je otázkou, jak si bude s českými silnicemi rozumět nižší a tvrdší Type-R s velkými koly.

Honda Civic fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Honda Civic fotogalerie

Karoserie však tvrdší odpružení snese bez problémů. Byla totiž vyztužena v oblasti podlahy, v místech uchycení součástí podvozku a v motorovém prostoru.

Uvnitř
Ve futuristickém interiéru Type-R přibyla černo-červená anatomická sedadla Recaro, nějaký ten hliník a (což je v tomto segmentu dost neobvyklé) plaketa s výrobním číslem.

Dvouzónová klimatizace bude dodávána v sérii, nicméně třeba za xenony nebo navigaci si připlatíte.

Nepříliš užitečnou, ale pro majitele určitě příjemnou hračkou je indikátor variabilního časování ventilů: když i-VTEC přejde v 5400 ot./min. na ostřejší profil vačky, rozsvítí se na palubní desce kontrolka.

Verze pro závodníky
Předcházející Type-R byl velmi populární základ pro přestavbu na závodní auto a nový model na tuto tradici naváže. Později Honda zařadí do nabídky očesanou verzi bez rádia, krytu zavazadlového prostoru či akustické izolace pod kapotou. Tato závodní varianta bude o 40 kg lehčí. (Mimochodem, převažující zájem ze strany závodníků byl důvodem, proč české zastoupení Hondy dodávalo minulý Type-R standardně bez klimatizace.)

K dostání už za měsíc
Spolu s ultimativním Type-R Honda představila rovněž Civic Type-S, jehož analogií byl v minulé generaci model Sport. V podstatě je to paket exteriérových a interiérových úprav dostupný pro motorizace 1.8i2.2 i-CTDi.

Cena pro český trh nebyla zatím stanovena. Vzhledem ke konkurenci můžeme ale poměrně bezpečně předpokládat, že se bude pohybovat spíše pod hranicí 750 000 Kč. Prodej bude zahájen v březnu letošního roku.

autoweb.cz

Měření a technické údaje

Naměřené hodnotyHonda Civic Type-R
0-100 km/h (s)6,6
Motor
Konstrukceřadový čtyřválec
Zdvihový objem (cm3)1998
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)201 koní v 7800 ot./min.
Točivý moment (Nm)193 Nm v 5600 ot./min.
Nejvyšší rychlost (km/h)235
Spotřeba paliva (l/100 km)12,7/7,0/9,1 l/100 km
Rozměry a hmotnosti
Provozní hmotnost (kg)1324
Zavazadlový prostor (l)485/1352
30.1.2007 9:26

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist