Ford Hydrogen 999 – vodíkový rekordman zvládne 333 km/h!

Navenek je zřejmé, že jde o Ford Fusion. Pod kapotou však skrývá ten nejpokročilejší vodíkový motor.

Ford Hydrogen 999 je jednou z prvních vlaštovek vodíkového pohonného systému. Přesto nám ukazuje, jaký mají palivové články potenciál. Na solných pláních v Bonneville ve státě Utah dokázal dosáhnout rychlosti 207,297 mil za hodinu – tedy 333,61 km/h. Nejde samozřejmě o model pro sériovou výrobu, na jeho konstrukci se podíleli Univerzita v Ohiu, Ballard Power Systems a známí experti na tuning vozů Ford – firma Roush. Po desetiletém vývoji je tento rekord určitě zaslouženou odměnou.

A co takové auto pohání? Elektromotor o výkonu 770 koní, který jako palivo využívá právě vodík. Ten je katalyticky přeměněn na kationty, uvolněné elektrony se pak vydají na cestu přes motor ke katodě. Vzniká tak elektrikcký proud, který dokáže vůz rozpohybovat. Studenti z Ohia mají s podobnými hračkami velké zkušenosti, jejich vůz Buckeye Bullet drží americký rekord pro elektromobily s rychlostí 508 km/h. A chystají novinku, Buckeye Bullet 2, který bude poháněn palivovými články.

autoweb.cz

17.8.2007 11:10

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist