Ford chce být nejrychlejší

Palivové články si dnes spojujeme spíše se snižováním emisí než s rychlostí, ale podle Modrého oválu by to mohlo být jinak.

V srpnu přijede Ford na solné jezero Bonneville, aby se zde pokusil překonat pozemní rychlostní rekord – s vodíkovým automobilem. Pravda je, že Guinnessova kniha rekordů se zápisy v kategorii vodíkových vozidel zrovna nehemží, takže tým Modrého oválu nečeká moc těžká práce.

To ale neznamená, že by ji nebrali vážně. Na přípravě speciálu Fusion Hydrogen 999 se podílely i firmy Ballard, Roush a státní univerzita v Ohiu. Jeho elektromotor dosahuje výkonu 770 koní, což zní jako poměrně slibná hodnota.

Kromě Fusionu, který bude usilovat o zápis v kategorii vozidel založených na sériově vyráběných modelech, se bude po solných pláních státu Utah prohánět ještě jeden elektrický Ford – Buckeye Bullet 2. Jeho předchůdce Buckeye Bullet 1 dosáhl v roce 2004 rychlosti 507 km/h a ustavil tak absolutní pozemní rychlostní rekord pro elektrická vozidla.

autoweb.cz

11.7.2007 8:52
Více o tématu: BulletFordOhio

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist