Evropa: zakažme sportovní auta!

Je to tady. Po nesmyslném ustrkování vozů kategorie SUV míří kosa na sportovní auta.

Jak informoval tisk, v Bruselu se sejdou členové evropské komise, aby prodebatovali možnost zákazu automobilů s vysokým výkonem, jako součást boje proti vysokým emisím CO2. Že vám to hlava nebere? Nám také ne.

Podněty k tomuto jednání vzešly od několika politiků a snad nikoho nepřekvapí, že mezi nimi dominuje Bristký liberální demokrat Chris Davies. Ano, to je ten moudrý chlapík, který nedávno postuloval, že čím jsou auta výkonnější, tím jsou těžší.

Ve své zprávě, jak snížit produkci skleníkových plynů, vypouštěných automobily, doslova píše: „Prodávat auta, která dokážou překonat zákonný limit 130 km/h, je nesmysl a politické a environmentální šílenství. Lidé stejně nemohou legálně jezdit vyšší rychlostí. Takové stroje jsou jen hračkami pro velké kluky.“

Jak jsme již informovali, Davies také navrhuje zakázat vozy, schopné překročit limit o více jak čtvrtinu a to nejpozději do roku 2013 – samozřejmě s výjimkou vozidel záchranných služeb. A možná vládních limuzín europoslanců…

Odhadujeme, že si Davies jako malý hrál s panenkami a všichni se mu smáli, že si nehraje s autíčky. A tak na ně zanevřel. Nebo možná trpí nemocí, která mu způsobuje závratě a nevolnost při rychlosti vyšší než je svižná chůze. A nebo prostě jen není úplně normální.

V každém případě je velká většina poslanců, kteří budou v Bruselu hlasovat, z Německa. Podle listu Financial Times je jich 99 z celkových 785. Jejich stanovisko je takové, že návrh je naprosto směšný a pokud by snížil produkci skleníkových plynů, tak maximálně o jedno procento.

Panu Daviesovi bychom rádi dali podnět k přemýšlení: každé ráno bychom mu naservírovali snídani v kavárně se stolky na chodníku a pak bychom vedle něj nastartovali Lamborghini Murcielago. Další ráno bychom to zkusili s dvacet let starou Avií. Třeba by mu došlo, co plácá za nesmysly.

Honza Koubek

27.6.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist