Euro NCAP: Volvo tradičně dobré, Chrysler propadl!

Lednové kolo nárazových zkoušel tentokrát připravilo šok i samotným komisařům Euro NCAP.

Zúčastnily se ho čtyři vozy, Volkswagen Eos, Volvo C30, Chevrolet Captiva a Chrysler Voyager – který absolvoval opravnou zkoušku. Proč?

Protože při prvním testu komisaři nevěřili vlastním očím. Výsledek byl téměř totožný s tím, který Voyager zaznamenal v roce 1999, kdy se proti deformovatelné překážce vydala jeho první generace. Ta získala pouhé dvě hvězdičky za ochranu posádky a jednu za ochranu chodců. Potíž je v tom, že tenkrát se nad tím ještě daly přimhouřit oči. Dnes se ale čtyřhvězdičkové hodnocení považuje za minimum a v mnohých automobilkách dokonce za prohru.

Nebudeme tady rozebírat, nakolik je validní udělovat a strhávat body za signalizaci nezaplých pásů, případně aplikaci různých „bezpečnostních“ samolepek, výsledek Voyageru ovšem opravdu o něčem vypovídá. Boční nárazový test absolvoval s vlajícími vlajkami, dostal plných 94% (17 bodů), jenže když se rozjel proti překážce čelně, bylo zle. Výsledek 19% (pouhé 3 body) není opravdu nic moc. Po sečtení se ukázalo, že by Voyager měl na celkové tři body, ale protože nezískal minimální potřebný počet bodů při čelním nárazu, byl mu jeden bod stržen.

Když se přeměřily výsledky ze senzorů, byl zjištěn nadměrný tlak na hrudník řidiče a komisaři se rozhodli strhnout bod další. Pokud si chcete nějak představit, co se při nárazu vlastně dělo, jenom vám řekneme, že pedál plynu se po nárazu posunul skoro o třicet centimetrů dovnitř…

Za ochranu chodců tentokrát MPV od Chrysleru neobdrželo ani jednu hvězdu. Je ovšem třeba zdůraznit, že testy prošly dvě různé verze vozu. „Anglická“ verze s volantem napravo dopadla hůř, protože do ní výrobce nedodává kolenní airbagy. Kontinentální verze s volantem nalevo získala při čelním nárazu 9 bodů a tak by teoreticky mohla dosáhnout čtyřhvězdičkového hodnocení. Chrysler ale nebyl schopen na připomínky Euro NCAP reagovat, takže nakonec hodnocení dopadlo, jak dopadlo.

U dalších vozů už k velkému překvapení nedošlo. SUV Chevrolet Captiva dostal čtyři hvězdy za čelní náraz, tři za ochranu dětí a dvě za ochranu chodců. Kupé-kabriolet Volkswagen Eos nedosáhlo na pětihvězdičkovou metu kvůli vysoké zátěži nohou řidiče, za ochranu dospělých cestujících i dětí dostal shodně po čtyřech hvězdách. Ochranu chodců zvládá za hvězdy dvě.Volvo má bezpečnost skoro ve sloganu, takže se pětihvězdičkové hodnocení tak trochu čekalo. Ochranou dětských pasažérů si vysloužilo čtyři hvězdy, tvrdá čelní hrana masky ovšem zapříčinila zisk pouze jediné hvězdy v ochraně chodců.

Honza Koubek

1.2.2007 9:28

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist